Afbeelding
Foto: Wouter Mahu

Stichting DanZee en Het Zeeuws Orkest slaan handen ineen met voorstelling Land in Zee

Voorpagina

Een interactieve, muzikale dansvoorstelling voor kinderen van 4 tot 8 jaar, door choreograaf Rinus Sprong, met Zeeuwse dansers én live muziek. Stichting DanZee en Het Zeeuws Orkest slaan de handen ineen en brengen op zondag 12 november ‘Land in Zee’ in Schouwburg Middelburg.


Het was Cisca van Dijk, coördinator educatieprojecten bij Het Zeeuws Orkest, die op het idee kwam om een stuk van Rinus Sprong op te voeren. “Rinus is een oud-leerling van mij”, vertelt ze. “Ik werkte meer dan 35 jaar als docent, studieleider en directeur aan de dansacademie in Rotterdam en ben hem en zijn Stichting De Dutch Don’t Dance Division altijd blijven volgen. Toen ik een voorstelling van hem bezocht, vertelde hij me over een stuk dat hij gemaakt had waar alle kinderen gek op waren en dat hij het zo jammer vond dat hij dit slechts één keer kon opvoeren. Je kon op dat moment een subsidieaanvraag doen bij de Provincie Zeeland voor een samenwerking met een andere organisatie, dus ik zag dit als dé kans om mijn danscarrière en vrijwilligerswerk in de muziek te combineren.” Cisca kwam in contact met Barbara Audenaert van DanZee en ook zij was meteen enthousiast. Toen de subsidie uiteindelijk werd toegekend, gingen ze meteen aan de slag. “Een stuk met klassieke muziek en live begeleiding door Het Zeeuws Orkest hoort in première te gaan tijdens het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen”, vertelt Barbara. “Daarom besloten we om samen te werken met Zeeuws-Vlaamse dansscholen en audities te houden onder hun dansers.” 

Intensieve, maar gezellige repetities 
De twintigjarige Yasmine de Crook van Jes! Dance Center Terneuzen is een van de dansers die opviel tijdens de audities en nu een solo als zeemeermin doet. Ze danst al sinds haar vierde. “Toen ik de oproep voor de audities zag, dacht ik: waarom niet? Ik zie wel of ik geselecteerd word. Dat ze mij goed genoeg vinden om mee te mogen dansen, vind ik een mooi compliment.” Vijf weken voor de eerste show in het Scheldetheater in Terneuzen begonnen de repetities. “Ik vond het intensief. Het waren lange dagen en dat was even wennen voor mijn lichaam. Na de eerste paar keer had ik veel spierpijn, maar dat werd steeds minder. Rinus is heel gezellig. Ik dacht van tevoren dat hij streng zou zijn, maar dat is totaal niet zo. Wat ik vooral van hem leerde, is dat het niet uitmaakt hoe goed je je pasjes uitvoert of dat anderen beter zijn, als jij het naar je zin hebt en ervoor gaat, dan kom je heel ver.” Rinus zelf was ook dolenthousiast, vertelt Cisca. “Hij voerde dit stuk oorspronkelijk op met het Residentie Orkest uit Den Haag, maar Het Zeeuws Orkest kan hier makkelijk tegenop. Hij vond het geweldig om met onze musici samen te werken en had goed contact met dirigent Cora Dellebeke.”

Choreograaf Rinus Sprong vond het geweldig om met onze musici samen te werken

Fijne ervaring
Voor de muzikanten van het orkest was het de eerste keer dat ze live speelden tijdens een dansvoorstelling, een hele belevenis. “Een van hen vertelde me dat ze tijdens de eerste repetities zó gegrepen werd door de dansers, dat ze soms vergat om in te zetten. Iedereen was fantastisch betrokken en blij. De jongere generatie hoort bijna geen klassieke muziek meer, dus het is mooi dat wij kinderen op deze manier daarmee kennis laten maken.” Voor de dansers was het net zo leuk. Yasmine: “Ik had nog nooit eerder met live muziek gedanst, maar het werkt heel goed. Het is leuk om contact te kunnen hebben met de mensen die de muziek verzorgen.”

Interactie met dansers en muzikanten 
Het doel, kinderen enthousiast krijgen voor klassieke muziek en dans, is in ieder geval bereikt. Cisca: “Het publiek is erg enthousiast. De voorstelling gaat over een boot op zee die land ziet en de kinderen mogen van tevoren in de foyer een bootje vouwen en dat zelf op het podium zetten. Aan het einde mogen ze hun bootje weer zelf ophalen en dan staan ze dus helemaal gebiologeerd de zaal in te kijken, waar hun ouders zitten. Ze mogen ook vragen stellen aan de musici en dansers na afloop. Het is de bedoeling om echt samen iets te creëren en de kinderen alles zelf te laten beleven.” Na de twee shows in Terneuzen, wordt ‘Land in Zee’ nu nog één keer opgevoerd in Middelburg. Barbara: “Het is echt een hele leuke kindervoorstelling. We hebben tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad. Ik ben er heel trots op.” “En (groot)ouders en verzorgers kunnen er net zo van genieten”, vult Yasmine aan. “Voor de start van een voorstelling ben ik altijd zenuwachtig, maar zodra ik op het podium sta, ben ik helemaal in mijn element en vergeet ik dat mensen kijken. De grappige zwanendans vind ik het leukst, en de zaal moet dan ook echt lachen.” Voor Cisca is de voorstelling het einde van haar werkperiode in de dans en muziek. “Ik ben dit jaar 80 geworden en zie dit project als een mooie afsluiting. Ik heb de dans en muziek kunnen samenbrengen, mijn doel is bereikt.” Info: zeelandtheaters.nl/theaters/schouwburg-middelburg.

Tekst: Gertie De Boey 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Digitale krant