Afbeelding
Foto: Marit Jansen van Galen

Gezonde maaltijd op tafel en een leuk contactmoment met Stichting Thuisgekookt

Het Gesprek

Stichting Thuisgekookt is een sociale maaltijdservice aan huis voor en door buurtgenoten. Wanneer leeftijd of gezondheid het lastig maakt om iedere dag zelf te koken, zoekt Stichting Thuisgekookt naar een buurtgenoot die dit voor jou doet. Jacquelien, Marlize, Tamara en Karin delen hun positieve verhalen over de stichting. 

Marlize en Jacquelien uit Middelburg zijn sinds september 2023 een koppel, mogelijk gemaakt door Stichting Thuisgekookt. Maaltijdontvanger Jacquelien vertelt: “Door een langdurige blessure aan mijn pols is het voor mij niet altijd mogelijk om zware pannen te sjouwen op het fornuis. Dit is pijnlijk en ook gevaarlijk als het misgaat. Daarnaast vind ik het ook niet leuk om voor mijzelf alleen te koken. Vaak kook je dan te veel, eet je minder gevarieerd of moet je veel eten weggooien.” Maaltijdontvanger Tamara uit Goes herkent dit. “Door gezondheidsredenen heb ik niet genoeg energie om een hele week voor mijzelf te koken. En inderdaad: voor jezelf alleen koken, betekent minder gevarieerd eten in mijn geval.” Aan gevarieerd eten geen gebrek in de keukens van thuiskoks Marlize en Karin. “Ik weet hoe het is om voor jezelf alleen te koken en ook ik vind dit niet altijd leuk om te doen”, vertelt Karin. “Terwijl ik wel heel graag achter het fornuis sta. Doordat ik nu een goede reden heb om wat meer uitgebreid te koken, omdat ik Tamara een gezonde en smakelijke maaltijd wil bezorgen, ben ik nu extra gemotiveerd.” Tamara lachend: “We zijn nu ruim twee maanden aan elkaar gekoppeld en tot nu toe bevalt het eten erg goed.”

Wekelijks een ander gerecht
Vanuit Stichting Thuisgekookt wordt er goed gekeken naar de wensen van de maaltijdontvangers, denk aan allergieën of dieetwensen, maar ook naar de ruimte in de agenda’s van de thuiskoks en de afstanden tussen de koppels. Karin: “Tamara woont wat verder weg, maar haar huis ligt op de route naar mijn werk. Dus breng ik wekelijks een maaltijd langs voordat ik naar mijn werk ga.” Marlize, die in de zorg te maken heeft met onregelmatige diensten, moet soms even passen en meten. “Maar tot nu toe gaat het goed en is donderdag onze vaste ‘maaltijddag’. Ik vind het fijn dat Jacquelien veel lust, onder andere ook vis. Mijn vriend is daar niet echt gek op, ik wel. Dus dan maak ik zo af en toe een visgerecht waar zowel ik, als Jacquelien van geniet. Want voor mijzelf vis klaarmaken, doe ik niet zo snel.” Een lievelingsgerecht heeft Jacquelien niet. “In al die maanden dat we een koppel zijn, heeft ze nog niet een keer hetzelfde gekookt.” Ook Karin heeft in de korte tijd dat ze aan Stichting Thuisgekookt meedoet nog iedere week iets anders gemaakt voor Tamara. Wekelijks een ander gerecht is geen eis vanuit de stichting. Als de maaltijdontvanger en de thuiskok maar op een lijn zitten en er een smakelijke en gezonde maaltijd op tafel staat. “Het komt ook voor dat ik soms twee dagen eet van de portie die Marlize brengt”, gaat Jacquelien verder. “Maar omdat het zo lekker is, vind ik dat helemaal niet erg. Laatst hebben we het ook eens omgedraaid: had ik extra gekookt en gaf ik het op onze maaltijddag aan Marlize mee.”

Bijdragen aan de maatschappij
Het idee van Stichting Thuisgekookt is, door te bemiddelen tussen buurtgenoten, mensen voorzien die niet meer in staat zijn (iedere dag) zelf een verse, warme maaltijd te koken. De maaltijdontvanger betaalt hiervoor de kostprijs van de ingrediënten (een bedrag tussen €3 en €6) aan de thuiskok, plus een commissie van 10% aan de stichting. Het is hierdoor ook beschikbaar voor mensen met een kleinere portemonnee. Voor mensen die ook de kostprijs niet kunnen betalen, werkt Stichting Thuisgekookt met een donatiepot waaruit de maaltijden kunnen worden bekostigd. Tamara: “Ik ben er open over als mensen ernaar vragen, maar ik deel het ook niet met de hele buurt. Het idee is natuurlijk dat we wat meer omkijken naar elkaar, omdat je niet weet wat er achter de voordeur aan de hand is. Maar vanuit mezelf wil ik anderen ook niet lastigvallen.” Karin vindt het juist fijn dat ze op deze manier kan bijdragen aan de maatschappij, want door haar hulp heeft Tamara meer rust gekregen. Enthousiast gaat ze verder: “Het is niet alleen het koken zelf dat veel energie kost, maar ook het nadenken over wat je moet eten, naar de supermarkt gaan, boodschappen inladen en uitpakken... Voor anderen vanzelfsprekend, voor mij is het zwaar.” Jacquelien beveelt het iedereen aan en kent ook geen schaamte, omdat ze hulp vraagt bij de stichting. “Ik ben blij dat het bestaat en ik denk dat veel meer mensen er gebruik van moeten maken. Het is niet alleen de maaltijd, maar ook het sociale contact. Even een praatje maken met elkaar doet een mens goed.”

Aanmelden
Ruim 21.000 vrijwillige thuiskoks door heel Nederland hebben zich al aangesloten bij Stichting Thuisgekookt. In de gemeenten Kapelle, Borsele, Noord-Beveland en Goes en op Walcheren is de vraag naar thuiskoks groot en daarom is het mogelijk om je bij de stichting aan te melden. Meer informatie over maaltijdontvanger worden of bijdragen als thuiskok is te vinden via de website: thuisgekookt.nl. Door je postcode in te vullen, weet je meteen hoeveel thuiskoks er in jouw buurt aanwezig zijn. Aanmelden als maaltijdontvanger kan via www.thuisgekookt.nl of telefonisch via 085 0608 768.

Marlize brengt met een grote glimlach wekelijks een maaltijd naar Jacquelien.
Voor Karin is het een leuke uitdaging om wekelijks iets nieuws te maken.
Digitale krant