Afbeelding

Natuurbelevenissen met webcams

Vogelbescherming heeft net als voorgaande jaren op vele plekken in Nederland webcams geïnstalleerd. Gericht op vogelnestkasten, roofvogelnesten en andere plekken waar vogels in beeld kunnen komen. Ieder jaar gaan in maart de webcams online en ze sluiten pas wanneer de laatste jonge vogel begin juli is uitgevlogen. De webcams maken het mogelijk om van dichtbij het intieme leven van vogels te volgen, zonder dat ze daarbij verstoord worden. 

Dagelijks kijken honderden mensen in binnen- en buitenland naar deze beelden, waarbij men zelf kan kiezen met welke webcam gekeken kan worden. Het leuke is dat je niet de hele dag hoeft te kijken om niets te hoeven missen, want van elke bijzondere gebeurtenis wordt een filmpje gemaakt. De live webcambeelden zijn ook heel geschikt om er elke dag met de kinderen in de klas even naar te kijken. Het is niet alleen leuk om naar te kijken, er valt op deze manier ook veel te leren van een vogelsoort. Zo zijn er mensen die elkaar aflossen om de hele dag en nacht alles te kunnen noteren wat ze zien. Waardoor het mogelijk werd om bij te houden welke prooien er door roofvogels en uilen aan de jongen worden gevoerd. Ook kon men vastleggen hoe vaak er eten werd gebracht. Normaal zijn daarvoor veel wetenschappers in het veld nodig om dit te weten te komen. 

Slechtvalken in Goes
Ik kijk natuurlijk graag naar de steenuilen in en buiten de nestkast. Ik weet dat wat je de steenuilen daar ziet doen, dat dit dan op hetzelfde moment ook in onze nestkasten gebeurt. Ik kijk ook graag naar 'De Vijver' een prachtig rustgevend plaatje met de geluiden van de vele zangvogels op de achtergrond. Zo komt er een vink drinken of zanglijster badderen en opeens staat er een blauwe reiger in beeld, om dan weer plaats te maken voor een sperwer die een bad neemt. Spectaculair zijn de beelden van zee- en visarenden op hun nest, zo dichtbij zal je ze nooit kunnen zien. De live beelden van de slechtvalken op de televisietoren van Mortel bij Eindhoven en de nestkast op het dak van het Rijksmuseum in Amsterdam trekken ook altijd veel aandacht. Maar daarvoor hoef je niet achter je beeldscherm te blijven zitten: slechtvalken broeden ook in een nestkast op de TV-toren van Goes en zijn met een verrekijker goed te zien vanaf het parkeerterrein van de begraafplaats aan het Geldeloozepad. Ook in Middelburg zijn ze op en rond de Lange Jan te zien, waarop ze hun nest hebben. Terug naar de webcambeelden van beleefdelente.nl. Binnenkort gaan er nog meer webcams online, zoals die van het merelnest en de camera bij een ‘plas-dras’ gebiedje met weidevogels en in het koolmezen nestkastje. Beelden van het ooievaarsnest blijven ieder jaar prachtig om te volgen.

Drama's in de natuur
Ieder jaar vindt er wel wat commotie plaats wanneer er in een nestkast of groot takkennest een drama plaatsvindt. Dat gebeurt altijd en overal in de natuur, denk maar aan die moedereend die eerst nog tien kuikens had en een week later nog maar één. En misschien gelukkig maar dat we niet hebben gezien wat daarmee gebeurd is. Maar met al die webcams ontkomen we er niet aan dat we soms getuige zijn van gruwelijke gebeurtenissen. Zoals die huiskat die elk uur een jonge merel uit een nestje kwam halen of moeder ooievaar die drie van de vijf jongen uit het nest gooide, omdat er door het slechte weer te weinig eten was. Soms zien honderden mensen dat er een drama gaat plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer sommige jonge vogels, door welke oorzaak dan ook, te weinig voer krijgen. Maar ook al wordt er dan soms via de landelijke TV opgeroepen om er wat aan te doen, dat zal nooit gebeuren. We kijken mee en we laten de natuur het zelf regelen, zoals dat ook gebeurt als wij niet meekijken.

Ook meekijken? Dat kan via beleefdelente.nl of nestkastlive.nl.

Afbeelding
Afbeelding