Logo de-faam.nl


Verkiezing: wie is de Zondigste Zeeuw aller tijden?

Die vraag leggen de auteurs van het boek Zondige Zeeuwen voor aan het publiek, dat via Facebook kan stemmen. De historici Peter Sijnke en Peter van Druenen en journalist Peter de Jonge hebben de verhalen van 41 'zondaars' samengebracht in een bundel, 'Zondige Zeeuwen', die zaterdag 10 september wordt gepresenteerd tijdens het festival Film By The Sea in Vlissingen.

ZEELAND - Hoogtepunt van de presentatie is de bekendmaking van de Zondigste Zeeuw aller tijden. Kiezen is simpel: like op www.zondigezeeuwen.nl de meest zondige zondaar(s). De bijgaande teksten zijn de intro's en de volledige verhalen zijn te lezen in de bundel 'Zondige Zeeuwen'. Overigens is het begrip 'Zondaar' relatief: Wat voor de één een zondaar is, is dat voor de ander juist niet. De selectie zondaars is natuurlijk niet representatief.

De auteurs hebben geprobeerd om alle Zeeuwse regio's aan bod te laten komen. Om een totaaloverzicht te kunnen bieden van alle Zondige Zeeuwen ooit, zijn meerdere delen nodig. De benaming 'Zeeuws' is ook ruim genomen. Geboren in Zeeland strekt in het voordeel van de zondaar, evenals elders geboren maar op Zeeuwse grond gezondigd. Peter de Jonge: "Met Anthonie Fierloos van uitgeverij 'Het Paard van Troje' sprak ik over een boek met zondige Zeeuwen, die in Zeeland actief waren. Dit naar aanleiding van het boek 'Zondig in Zeeland' en ik noemde een aantal namen die er in zouden kunnen komen. Anthonie was direct enthousiast en stond open voor het idee. Het ging er om een boek te maken over schurken en schavuiten, echte misdaden en zaken die net niet door de beugel kunnen. Het gaat over het verleden en zaken uit het heden. Zo is het boek redelijk in balans. Bij alle verhalen is gezocht naar een aanknopingspunt om het interessant te maken. Alle gegevens zijn ontleend aan openbare informatie." In 'Zondige Zeeuwen' staan onder meer Tinkebel, die van haar poes een handtasje liet maken, Volkert van der Graaf die Pim Fortuin vermoordde, IJsbrand Leinse Burggraaf uit Westkapelle die tegen de nieuwe psalmen-berijming was, Jan Dekker, de NSB leider van Zeeland en Vlissingse kapers die een deel van de buit achterhielden. Jan Catoen en zijn dievenbende, pater Jan de pedopastor, zondaren met drank en declaraties, ze staan te boek als 'Zondige Zeeuwen'.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox