Logo de-faam.nl


Kleinste bios op wielen in Vlissingen

Vlissingen - Op donderdag 29 juni staat de kleinste bios op wielen in de Walstraat in Vlissingen. In de mini-bios kunnen voorbijgangers zelf ontdekken hoe audiodescriptie bij film en televisie werkt. Vereniging Bartiméus Sonneheerdt vraagt hiermee in een landelijke campagne aandacht voor méér audiodescriptie op de Nederlandse televisie. Voorbijgangers worden daarom ook uitgenodigd om de online petitie www.ikwilaudiodescriptie.nl te tekenen.

Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er gebeurt op het scherm. Blinde en slechtziende mensen kunnen een film of televisieserie zo veel beter volgen. Audiodescriptie werkt via de Earcatch app die gratis kan worden gedownload.

Lachen op hetzelfde moment
Kim Vugts is van kleins af aan ernstig slechtziend. Ze is aan een oog blind, en met het andere ziet nog zestien procent. “Eerst ging ik wel eens samen met een vriendin naar de bioscoop. Maar dan moest zij alles uitleggen, waardoor we allebei veel misten van de film. Met audiodescriptie via de Earcatch app kan ik het filmverhaal zelfstandig volgen, en kunnen we allebei lachen op hetzelfde moment. Mijn man is volledig blind en ging nooit naar de bioscoop. Maar nu kunnen we eindelijk samen een avondje naar de film. Voor hem ging een wereld open.”

Online petitie
Sinds de release van Earcatch in 2015 zijn er circa vijftig Nederlandse films uitgebracht met audiodescriptie via de app. Het aantal Nederlandse televisieprogramma’s met audiodescriptie blijft echter ver achter. Dit voorjaar waren Boer zoekt Vrouw en zes telefilms met audiodescriptie te zien, maar van een structureel aanbod is geen sprake. Om audiodescriptie op de kaart te krijgen bij televisieproducenten, omroepbazen en de Nederlandse politiek is de online petitie www.ikwilaudiodescriptie.nl gestart.

Promotieteam
Om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, reist een promotieteam met de kleinste bios op wielen door het land. De leden zijn zelf blind of slechtziend, dus zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe belangrijk audiodescriptie voor hen is. Eind september arriveert het team met de mini-bios in Den Haag, om de petitie aan te bieden aan de verantwoordelijke bewindslieden. Het doel is om dan minstens 40.000 handtekeningen binnen te hebben gehaald.

Enthousiast
Kim Vugts is ook lid van het promotieteam: “Veel mensen weten niet wat audiodescriptie is. In onze mini-bios kunnen ze ontdekken hoe het écht werkt, en wat het voor je doet als je blind of slechtziend bent. De mensen die het uitproberen zijn allemaal enthousiast. Ze vinden het een mooi initiatief en steunen graag onze petitie.”

Reageer als eerste
Meer berichten