Logo de-faam.nl


In het weekeinde van 30 juni laten Venetiaanse gondeliers het traditionele gondelvaren zien op het kanaal in Middelburg.
In het weekeinde van 30 juni laten Venetiaanse gondeliers het traditionele gondelvaren zien op het kanaal in Middelburg.

Middelburg in Venetiaanse sferen

Middelburg is drie dagen lang in de ban van Venetië. In het weekeinde van 30 juni laten Venetiaanse gondeliers naast het traditionele gondelvaren ook de sport variant (Voga Veneta) zien. Bij De Punt en op het kanaal vinden wedstrijden plaats en inwoners mogen de kunst van het gondelen uitproberen.

Naast de sport, zijn er culturele activiteiten. Vrijdag 30 juni wordt een Venetiaanse film op Plein1940 vertoond en schilderijen met Venetiaanse thema's zijn in de Kloostergangen te zien. Winkeliers is gevraagd hun etalages op Italiaanse wijze aan te kleden. Middelburg en Venetië hebben een aantal overeenkomsten. Venetië is gebouwd op een aantal eilanden en de Zeeuwse Delta bestaat uit eilanden. Een ander punt is de handelsgeschiedenis van beide landen. Venetiaans glas werd vanaf de 13e eeuw tot aan het einde van 18e eeuw gemaakt op het Venetiaanse eiland Murana. De kostbare glazen werden in heel Europa verhandeld, tot in Middelburg toe. Opgegraven resten Venetiaans glas worden door de Stichting Erfgoed Zeeland (SCEZ) beheerd. Venetië is ook de lievelingsstad van de Middelburgse kunstenaar Toos van Holstein. Samen met de Italiaanse kunstenaar Maurizia Molin exposeren ze hun schilderijen in de Kloostergangen van de Abdij en in het atelier van Toos aan de Korendijk. Het Zeeuwse gezin Verwijs is al jaren fanatiek bezig met het Venetiaans roeien. In een restaurant aan de Markt in de Zeeuwse hoofdstad vertellen moeder en dochter Verwijs over hun sport. Helen: "We zijn door Venetiaanse vrienden een keer meegenomen naar de roeivereniging. Niet veel later hebben mijn man en ik roeicursussen gevolgd en uiteindelijk een eigen boot. Dochter Godelieve: "Als baby zat ik al in zo'n gondel, een Macareta, vastgebonden in het voorschip." Ze vertelt over de verschillende stadia van trainen, haar professionele Italiaanse trainer, Tony Catanzaro en de strijd die de twintig Venetiaanse roeiverenigingen jaarlijks onderling voeren. Middelburg is de eerste en enige stad in Nederland waar deze vorm van roeien live wordt gedemonstreerd, naast Frankfurt, Parijs en Cambridge. Met ondersteuning van de Roeivereniging de Honte worden op zaterdag 2 juli zowel demonstraties als wedstrijden gehouden bij De Punt. Tussen 12.00 en 14.00 uur kan het publiek zelf in één van de vier sportgondels stappen. Daarna zijn er wedstrijden tussen gondels en roeiboten, van twee tegen twee tot acht tegen acht. Het Venetiaanse weekend begint op vrijdag 18.00 uur op Plein1940. Op zaterdagmiddag een Italiaanse markt aan de Nieuwe Haven.

Reageer als eerste
Meer berichten