Logo de-faam.nl


Brief aan een Zeeuw

Beste meneer Koekkoek,


Ik zit met mijn familie in een Whatsappgroep (dat is een soort speeddaten voor postduiven) die maanden heel hoopvol 'Laat de zomer maar komen!' heeft geheten. Onlangs durfde ik het aan de naam te veranderen naar 'De zomer is er al'. Niet wetende dat dit de dag daarna dat eerder een ironische opmerking leek. 

De zomer vertrok met razende vaart, gepaard met hitteplan, maar kwam nog voor het eerste rondje tot een natte stilstand. Maar: hier is ze weer! Dus niet getreurd, beste meneer Koekkoek, voor u als landschapsschilder is er evenveel te beleven als voor mij als consument van Zeeland in de breedste zin van het woord. Zo las ik dat Schouwen en Veere hun gouden kusttitel een jaartje langer verzekerd hebben –geen slecht stempel om te hebben. Verder – en deze vond ik zelf erg leuk – waren er afgelopen weekend Venetiaanse gondels in Middelburg, vanwege het 800-jarig jubileum van haar stadsrechten. Een roeidemonstratie, waar je zelf ook aan mee kon doen. Ik heb nooit taxichauffeur willen worden, maar gondelier klinkt nog wel. Gondelier. Toch? Beetje verliefde stelletjes over zetten, wellicht zelf een verliefd stelletje worden. 

En terwijl de taxichauffeurs in Amsterdam boetes krijgen als je ze een langere route berekent, vindt men dat in Italië gewoon 'een gids die van de gebaande paden afwijkt om je al het moois van de stad te laten zien'. Daarnaast kent Middelburg sinds kort ook een leesplattegrond, met de fijnste leesplekjes van de stad. Lezen kan namelijk overal. Daarnaast, en dit zal jij beamen: als je je verliest in een schilderij of een boek, maakt de buitenwereld toch niet uit. De zomer is er al!

Reageer als eerste
Meer berichten