Logo de-faam.nl


Finie Groenewoud heeft er zin in. Zij loopt volgende week voor de 25e keer de Vierdaagse van Nijmegen, de laatste dag als Zeeuws meisje. Foto: Conny den Heijer
Finie Groenewoud heeft er zin in. Zij loopt volgende week voor de 25e keer de Vierdaagse van Nijmegen, de laatste dag als Zeeuws meisje. Foto: Conny den Heijer

25 keer in de Vierdaagse van Nijmegen

Middelburg –  De vierdaagse van Nijmegen, een evenement waar je geen idee van hebt als je hem nog nooit zelf gelopen hebt. Een van de deelnemers is doktersassistente Finie Groenewoud uit Middelburg. Zij viert een jubileum: ze loopt hem voor de 25e keer en geeft er daarom dit jaar een extra Zeeuws tintje aan.

Enthousiast doet Finie de deur van de huiskamer open en daar val ik gelijk met mijn neus in de boter. Er hangt een Zeeuwse vlag over de stoel en op de kast staan Zeeuwse kapjes die in 2010 speciaal ontworpen zijn toen de Giro d'Italia naar onze provincie kwam.

Volop trainen

"Van de vlag maak ik een jurk die ik op de laatste dag van de Vierdaagse draag" zegt Finie lachend. "Een kapje op en gaan, de laatste 40 kilometer. "Hoe komt iemand er toe om zich iedere keer weer aan zo'n uitputtingsslag te wagen? Finie vertelt: "Ik ben een geboren en getogen Middelburgse en woonde vroeger in 't Zand. Daar hadden we van alles in de wijk: kinderclubs, operette, toneel en een wandelclub met wie ik mee liep. Toen ik 13 was kwam iemand op het idee om de Vierdaagse van Nijmegen te gaan lopen. We hebben ons ingeschreven en zijn met een hele club gegaan. Ik vond het indrukwekkend al was het toen nog lang niet zo druk als nu. We hebben dat twaalf jaar gedaan."

20 jaar gemist

"Toen ben ik getrouwd, kreeg kinderen en dan valt er even 20 jaar tussenuit. Enkele jaren geleden opperde een vriendin om ons weer in te schrijven. Tegenwoordig moet je ingeloot worden om mee te kunnen doen. Dat is gelukt dus we zijn weer volop aan het trainen geslagen en zo loop ik nu voor de 25e keer mee."

Oude bekenden

Finie geniet er van dat ze weer deelnemers tegenkomt van voorgaande jaren. "Veel mensen lopen daar met hun eigen verhaal. Zo is er een Amerikaanse militair die ooit tijdens een missie zijn been verbrijzelde en dit gewoon wil doen om te laten zien dat hij het kan. Ik heb een paar jaar een sponsorloop voor de Stichting ALS Nederland gelopen omdat mijn zus daar aan overleden is. Zo heeft een ieder zijn redenen."

Goede voorbereiding

Belangrijk voor de vierdaagse is een goede voorbereiding op de dagen. Finie's advies:" Zorg voor goede schoenen en coolmax sokken, draag geen knellende kleding en eet en drink genoeg. Niet alleen water maar ook zoete drankjes en neem een kop soep tussendoor. Zou hou je, vooral als het warm is, je suiker- en zoutgehalte op peil. Luctor et Emergo!"

Meer info is te vinden op www.4daagse.nl

Reageer als eerste
Meer berichten