Bouw Nederlands grootste viskwekerij in Zeeland gestart

Afgelopen vrijdag werd de eerste paal geslagen van wat Nederlands grootste viskwekerij op land gaat worden: Kingfish Zeeland. Het 5.000 m2 grote complex in het Zeeuwse Colijnsplaat opent in de zomer van 2017 haar deuren, om een jaar later de eerste gekweekte Yellowtail Kingfish-vissen af te leveren aan kwaliteitsrestaurants en gespecialiseerde vishandels in Nederland en Europa.

Wethouder Adrie van der Maas van Noord-Beveland sloeg de symbolische eerste paal van het nieuwe bedrijf en toonde zich trots over de komst van het nieuwe bedrijf naar Zeeland:

"Onze gemeente is bijzonder verheugd met de bouw van deze viskwekerij. Het is economisch gezien een belangrijke mijlpaal voor onze gemeente en voor de provincie. Niet alleen brengt het bedrijf zo'n 15 arbeidsplaatsen met zich mee, maar het markeert bovendien de de realisatie van onze ambities op het gebied van binnendijkse aquacultuur. We willen het Nederlandse centrum van aquacultuur zijn. Provincie en gemeente hebben daar stevig op ingezet. De komst van Kingfish Zeeland maakt die investeringen meer dan waard."

De Yellowtail Kingfish is een echte delicatesse. Van oorsprong is het een zeevis van het zuidelijk halfrond, die in West-Europa vooral op het menu van kwaliteitsrestaurants terug te vinden is. In Nederland is de vis nog vrij onbekend, maar dat gaat volgens de initiatiefnemers snel veranderen. Kees Kloet, visteeltkundige en medeoprichter: "De Yellowtail Kingfish is een duurzaam alternatief voor tonijn, die zich heel goed laat kweken onder Nederlandse klimaatomstandigheden. In feite leveren wij straks een dagvers regio-product. Wij verwachten dan ook dat er veel animo zal zijn voor deze heerlijke vis onder viskopers van restaurants en speciaalzaken in Nederland en Europa."

De keuze voor Colijnsplaat in Zeeland als locatie voor de kwekerij is logisch te noemen. In het recente verleden werd op deze plek onderzoek gedaan naar de kweek van Zeeuwse Tong. Het 3 hectare grote terrein aan de voet van de Zeelandbrug biedt daardoor niet alleen het zuivere water van de Oosterschelde, maar ook de infrastructuur die nodig is voor een viskwekerij.

Algemeen directeur Ohad Maiman: "Met Kingfish bieden wij een hoge kwaliteit vis, die nu maar beperkt verkrijgbaar is en vanuit Japan of Australië moet worden ingevlogen. Onze nieuwe locatie in Colijnsplaat is perfect gepositioneerd qua logistiek en distributiekanalen voor de afzet van de vis over heel Europa. Zeeland heeft bovendien de ambitie om uit te groeien tot een toonaangevend centrum voor aquacultuur. Wij ontvingen dan ook veel medewerking van de lokale autoriteiten, de internationale expertise van NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) en "Invest in Zeeland". De keuze voor Zeeland was daardoor snel gemaakt."
 

Kingfish Zeeland wordt een complete kwekerij: van kraamkamer tot volgroeide vis. De kweek vindt plaats in een zogenaamd recirculatiesysteem. De kweekomstandigheden zijn volledig beheersbaar, waardoor een hoge mate van duurzaamheid kan worden nagestreefd. Naar verwachting is de bouw in de zomer van 2017 gereed. In 2018 wordt de levering van de eerste vis verwacht.

De vestiging van Kingfish Zeeland is mede mogelijk gemaakt door het Visserij Investeringsfonds Nederland (VIN, Groenfonds).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden