Het organiserend comité. Staand: Wilma de Groot en John Muller. Zittend: Doede Holtkamp. TEKST EN FOTO: THEO RIETVELD
Het organiserend comité. Staand: Wilma de Groot en John Muller. Zittend: Doede Holtkamp. TEKST EN FOTO: THEO RIETVELD (Foto: THEO RIETVELD)

Kunstroute met Veers muziekfestival op het dorpsplein

In Koudekerke en Dishoek is van 7 tot en met 9 september de twaalfde Kunstroute. Ruim 40 kunstenaars exposeren hun werk in eigen huis. Het Veers Muziekfestival heeft dit jaar het dorpsplein en Sint Anthonijshoek uitgekozen.

KOUDEKERKE - Tussen de klanten in de winkel van Wilma praat ik met John en Doede, terwijl Wilma de klanten bedient en af en toe informatie geeft. John: 'Het idee ontstond toen mijn vrouw Wilma bij de pedicure was. Die zei: "Ik maak in mijn vrije tijd kunst. Zullen we iets met kunst doen?" Zelf heb ik op de Rietveld Academie gezeten en ben beroepsfotograaf in Amsterdam geweest. En daar deed ik regelmatig mee met kunstroutes in De Pijp. In Koudekerke was er nog niets en er zijn mensen genoeg die keramiek maken, schilderen of sieraden ontwerpen. We maakten meteen een plan. Eenvoudig op de computer een route getypt; een plattegrond erbij geknipt en de eerste route in 2006 was een feit. In het begin zonder professionele kunstenaars en dit jaar samen met amateur kunstenaars op 10 adressen in Koudekerke en 10 adressen in Dishoek.' Doede voegt eraan toe: 'Elke exposant mocht één gast vragen. Zodoende hebben we dit jaar 40 exposanten die in hun huis of atelier hun werk laten zien.' John: 'We hebben ook speciale locaties. Bij Woontrend Zeeland is een overzichtsexpo met werk van alle deelnemers en ook nog werk van drie andere kunstenaars. Op het Dorpsplein, in de voormalige pastorie, laat bewoner Daan Rijckborst eigen werk zien en dat van zeven andere deelnemers.' De kunstroute kent geen bestuursstructuur maar noemt zichzelf een organisatie waarbij de taken duidelijk zijn verdeeld. John is deelnemer en vraagt subsidies aan; Doede ontwerpt en verzorgt de folder en Wilma benadert de deelnemers.

Dit jaar is het Veers Muziekfestival op zaterdag 9 september op het dorpsplein in Koudekerke. De organiserende Harmonie Voorwaarts vroeg aan de organisatie of het muziekfestival dit jaar onderdeel mocht zijn van de Kunstroute. Op 9 september begint het festival met zeven fanfare- en harmonieorkesten om tien uur en duurt tot kwart over vijf. Tussen twee uur en kwart voor vier treden twee leerling-orkesten op in Sint Anthonijshoek. Doede: "We hebben een technische ploeg en een ploeg die folders verspreidt. Maar meer vrijwilligers zijn altijd van harte welkom bij ons."

Meer berichten