Logo de-faam.nl


Foto: THEO RIETVELD

Grote Kerk in Veere gaat op de schop

VEERE - Muziekpodium Zeeland vertrekt per 1 september uit de Grote Kerk in Veere. Reden: het schrappen van de helft van de jaarlijkse provinciale subsidie. Komende week zal de akte passeren van de nieuwe Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere, die vanaf dan verantwoordelijk zal zijn voor programmering en beheer.

Komend najaar zal de kerk worden aangepast om dit ambitieuze doel te verwezenlijken. Tijdens deze aanpassingen organiseert het Centrum voor Beeldende Kunst het thema "Kerkmeester", waarbij een beeldend kunstenaar de kerk tot zijn beschikking krijgt. Naar verwachting zullen de aanpassingen in de kerk voor het eerst in gebruik zijn tijdens het komende Light Festival Veere, in het voorjaar van 2018.

Platform

Veere verlicht, Veere danst, Veere speelt... staat in grote witte letters op de kleurrijke voorpagina met daarop de Grote Kerk. Het is het eindrapport wat de gemeente Veere in opdracht heeft laten maken. Kwartiermaaktster Kathrin Ginsberg van CBK Zeeland formuleert het zo: "De Grote Kerk kan een platform voor ons zijn, maar het is ook een manier om los te komen van het regionale: We moeten Walcheren niet meer als eindpunt zien, maar als kruispunt."

Hét podium

Grote woorden: de Grote Kerk moet hét cultuurpodium en festivalhuis van Zeeland en daarbuiten worden. De kerk moet een ontmoetingsplek worden voor beeldende kunst, dans, theater, fotografie en muziek. Een hoogwaardige programmering staat daarbij centraal. Belangrijke musea, internationale gezelschappen en orkesten, culturele instellingen uit Nederland wordt gevraagd de kerk te gebruiken als podium. De bedoeling is om een programmering voor de komende drie jaar te ontwikkelen. Dat betekent dat de kerk klaargemaakt zal moeten worden om een (deels) nieuw publiek te verwelkomen. Daarbij moet niet worden vergeten dat naast podiumkunsten ook het verhaal van de kerk zelf en haar betekenis voor Zeeland aandacht vraagt.

Exploitatie

Eigenaar Stichting Monumenten Bezit begeleidt de aanpassingen. Wethouder René Molenaar van Veere: De gemeenteraad heeft besloten om de exploitatie van de kerk op afstand te zetten met de komst van de nieuwe stichting, een culturele onderneming die goed moet verdienen. En dan volgens het concept wat door het bureau Expext van Ernst Veen bedacht is. Er komt een plafondconstructie om de vleermuizenkolonie weg te houden van de bezoekers. Vervolgens komt er ook vloerverwarming in het gebouw en zal de ingang van de kerk worden aangepast met een tourniquet, een draaikhek dat wordt geplaatst voor de geleiding van bezoekers.

Geld

De nieuwe stichting zal zelf het geld moeten zoeken om een tribune en zijwanden in het gebouw te realiseren. Op een eenvoudige manier zal de kerk in een aantal basisopstellingen in te richten zijn, afhankelijk van de programmering.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox