Logo de-faam.nl


De opening van het verwarmde zwembad Poelendaele, langs het kanaal in Middelburg bij de huidige ophaalbrug. Op de achtergrond het PZEM kantoor. FOTO: Beeldbank ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland
De opening van het verwarmde zwembad Poelendaele, langs het kanaal in Middelburg bij de huidige ophaalbrug. Op de achtergrond het PZEM kantoor. FOTO: Beeldbank ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (Foto: Theo Rietveld)

Tegenslag op tegenslag bij zwembad

MIDDELBURG - Op 31 december 2001 was ik aanwezig bij de sluiting van het zwembad in Middelburg. Iedere belangstellende kreeg een blauwe tegel mee met daarop in zwarte letters: Het heldere water/Een frisse wind/Een unieke plek/Die je nooit meer vindt!/Zwembad Poelendaele/15-05-1955/31-08-2001/ Het was ons een genoegen./Bedankt!

 Al in 1939 tekende architect Wesselo uit Bussum de nieuwe badinrichting aan het kanaal. Zestien jaar later werd Poelendaele geopend. Op 31 maart 1941 meldt de Middelburgse Courant dat de wederopbouw van Middelburg begint. Er zullen woningen op 't Zand worden gebouwd; een meisjes-U.L.O. aan de Dwarskaai en een gymnastieklokaal in de binnenstad. Ook vraagt de directeur van de Stichting "Herbouw Middelburg" aan de Bussumse architect Wesselo om een schetsontwerp te maken voor een nieuw zwembad. De Tweede Wereldoorlog werd spelbreker.

Pas in oktober 1950 bericht de krant dat de Middelburgse Raad een bedrag van 172.500 gulden heeft gereserveerd voor de bouw van een nieuw zwembad en wordt een terrein aan het kanaal bij de PZEM als meest geschikte locatie aangewezen. De krant schrijft dat het zwembad waarschijnlijk in 1953 klaar is. De gemeenteraad stelt voor om op de plaats van het nieuwe zwembad een aantal kleedhokjes te plaatsen; Ondertussen smeden Vlissingen en Oost-Souburg ook zwembadplannen. Het Middelburgse raadslid Flierman wil zo snel mogelijk een zwembad, desnoods met Marshall geld, een soort Amerikaanse ontwikkelingshulp. In mei 1951 is er sprake van een nieuwe zwemlocatie in de wijk 't Zand. De NV Zwembad Middelburg moet dan liquidatiegeld geven en er moet een nieuwe stichting komen. Ook dit plan haalt het niet. Vier maanden later ligt er een plan voor een zwembad aan de Blauwedijk. De zweminrichting aan de Havendijk moet dan sluiten.

Inmiddels is het zwembad aan het kanaal bij Oost-Souburg in mei 1951 geopend. Op 8 oktober 1952 kondigt de krant aan dat Middelburg een 50 meterbad met 5 wedstrijdbanen en een pierenbad voor kleuters krijgt. Militairen verwijderen bomen en struiken bij het Jaagpad en graven ook een aantal skeletten op. Drie maanden later opnieuw tegenslag: de bodem kan de betonnen fundering niet dragen en er zal moeten worden geheid. Wat achterblijft is een bouwput. Machines zijn niet beschikbaar vanwege de Watersnoodramp. In juli 1953 wordt het zwembad in Vlissingen geopend. Pas in maart 1954 gaat de eerste paal de grond in en op 15 mei 1955 wordt het zwembad geopend. Vijftien jaar later gevolgd door een overdekt bad.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox