Logo de-faam.nl


Wilco Jacobusse laat zijn licht schijnen over de Oosterscheldeweek. FOTO: CARRIE FREDERIKS
Wilco Jacobusse laat zijn licht schijnen over de Oosterscheldeweek. FOTO: CARRIE FREDERIKS (Foto: Carrie Frederiks)

De Oosterschelde in het zonnetje

GOES - Wilco Jacobusse, hierboven op de foto, is coördinator communicatie en educatie van Nationaal Park Oosterschelde en één van de drijvende krachten achter de Oosterscheldeweek. Hij laat zijn licht over het evenement schijnen.

"Er worden op en rondom de hele Oosterschelde activiteiten gehouden maar nu ligt het zwaartepunt op Noord-Beveland," legt hij uit. "Zo zijn er bijvoorbeeld de hele week activiteiten bij de inlagen en is er een vogelexpert aanwezig in de vogelobservatiehut bij de Keihoogte. Daar wordt woensdag 6 september ook een workshop vogelfotografie verzorgd door natuurfotograaf Chiel Jacobusse van Het Zeeuwse Landschap." Voor degenen die geïnteresseerd zijn in zeewieren is Wordt wakker met Wild Wier erg leuk. Deze buitendijkse activiteit begint om 8.00 uur bij het Dijkwachtershuisje aan de Keihoogteweg in Wissenkerke. Bijzonder is ook de wandeling waarbij men op zoek gaat naar zeldzame vloedmerkplanten als gele hoornpapaver, strandbiet (de voorvader van onze suikerbiet) en zeevenkel. Jacobusse: "Ook tijdens de openingsdag wordt er gewandeld..Vorig jaar zijn we begonnen met de NP Oosterschelde Wandeltocht. Met ruim tweehonderd deelnemers was het een groot succes. Op de vier mooie wandelroutes langs de Oosterschelde kom je onderweg verschillende belevingspunten tegen en loop je over boerenlandpaden en door inlagen waar je normaal niet mag komen.

Ondertussen zijn Pim Schenkelaars, Anton van der Weele en Irma Bolijn aangeschoven. Zij vertellen over de activiteiten rondom de Keltisch-Romeinse Nehalenniatempel. "De aanleiding om samen met andere vrijwilligers een hele week activiteiten te houden, is omdat de originele tempel in De Oosterschelde ligt. Slechts enkele honderden meters van de nieuwe tempel worden namelijk sinds 1970 resten opgevist en opgedoken van een aanzienlijk Nehalennia-heiligdom. De vondst van de tempel geldt als de grootste archeologische vondst van Zeeland," leggen zij uit. "Tijdens deze week is de link met de Oosterschelde heel duidelijk. We belichten alle facetten die met de tempel en de godin te maken hebben. Dan moet je denken aan de cultuurhistorische rondleidingen en originele filmbeelden van de Tempelresten in de Oosterschelde, maar er zijn ook activiteiten met een spirituele lading. Er komen allerlei kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Nehalennia en die de hele week workshops geven. Yvon Lievense gaat bijvoorbeeld de rugschild van een zeekat (sepia) met een mesje besnijden. Verder is er dans, zang, informatie en zijn er lezingen, zandsculpturen, levende Romeinen en culinaire zaligheden. Conny Schoenmakers van Zeeroop ontwikkelt speciaal voor ons een drankje, Nehalennia's Belofte, met ingrediënten die langs de Oosterschelde voorkomen. Ook is er een speciale hondendag omdat de beschermvrouwe van de Oosterschelde,zich altijd liet vergezellen van een hond. We sluiten de week af met het Nehalennia's oogstfeest. Bovenstaande is slechts een greep uit alle activiteiten want je kunt ook mee snorkelen, natuurvaren, kajakken of sleepnetvissen.

Voor het complete programma zie www.ontdekdeoosterschelde.nl

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox