Logo de-faam.nl


Veteranen helpen beren

De Bommel Meubelen overhandigde op 6 september een cheque van € 1.000,- aan de drager van de MWO majoor Marco Kroon en veteraan Colin Bal, commercieel manager bij de Bommel. Deze cheque is bestemd voor de actie ‘Operation MacKenzie’, waarmee geld wordt ingezameld voor stichting Bears in Mind en de bescherming van beren in Bosnië. Bears in Mind is bekend van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen.

Volgend jaar zal Colin samen met zijn oude peloton, waarvan majoor Marco Kroon ook lid was, terugkeren naar het gebied in Bosnië waar ze waren uitgezonden. Al snel ontstond de wens om naast de terugkeer ook iets voor een goed doel te betekenen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Bears in Mind en de bescherming van beren in Bosnië.

De inzameling zal zich richten op het verbeteren van de leefomstandigheden van beren in Bosnië. Hierbij kan gedacht worden aan educatie over beren aan de lokale bevolking, het in kaart brengen van de populatie en het opstellen van een managementplan. Bosnië is een van de laatste landen in Europa waar de beer nog niet actief wordt beschermd. Ook worden er nog beren onder erbarmelijke omstandigheden gevangengehouden. Met ’Operation Mackenzie’ willen de veteranen genoeg geld inzamelen om Bears in Mind hier verandering in aan te laten brengen.

‘Operation Mackenzie’ is vernoemd naar de beer die in 1993, ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië, gevonden werd door Britse VN-troepen. Mackenzie zat in een kleine kooi bij een restaurant waar hij was achtergelaten door zijn eigenaar. Mackenzie moest als dansbeer optreden voor de klanten van het restaurant. Hij is uiteindelijk naar Het Berenbos gehaald en genoot daar tot zijn overlijden in 2015 van zijn ‘bereleven’. Mackenzie was de absolute leider van Het Berenbos.

Wilt u ook iets bijdragen aan de bescherming van beren in Bosnië? Maak dan een bijdrage over op rekeningnummer NL26 TRIO 0254 6926 64 ten name van Bears in Mind en onder vermelding van ‘Operation Mackenzie’. Ook op het actieplatform Dream or Donate is een actie aangemaakt. Hier kunt u gemakkelijk via IDEAL een bijdrage overmaken.

Meer informatie is te vinden op www.bearsinmind.org

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox