Logo de-faam.nl


Kunstmanifestatie Kijk daar beweegt iets

Kijk daar beweegt iets is een project van kunstenaarsinitiatief decreet-concreet rondom de 15de en laatste uitgave van decreet-kunsttijdschrift.

Voorafgaand aan de presentatie van dit tijdschrift is, in de maand oktober, in Middelburg een kunstroute met Middelburgse kunstenaars uitgezet en vinden een aantal lezingen en andere activiteiten plaats.

Decreet-concreet

decreet-tijdschrift is een Zeeuws kunsttijdschrift dat sinds 2009 op onregelmatige tijdstippen verschijnt. decreet besteedt aandacht aan wat er op het terrein van de beeldende kunst in Zeeland gebeurt         , maar vraagt daarnaast ook permanent aandacht voor de waarde van deze sector voor het totale culturele klimaat van Zeeland. De afgelopen jaren werden in totaal 14 magazines uitgebracht en zijn andere activiteiten georganiseerd. decreet-tijdschrift is een initiatief van stichting decreet-concreet bestaande uit Hans Bommelje, Ramon de Nennie, Machteld van der Wijst, met in het bestuur Tjeu Strous en Jack van Aspert.

decreet-tijdschrift wil nog eenmaal een tegel lichten met een laatste nummer en onder de loep nemen wat daaronder beweegt. In dit geval specifiek de tegel Middelburg. Niet alleen wordt stilgestaan bij het resultaat van de manifestatie Kijk daar beweegt iets, maar bijvoorbeeld ook:

Mentaliteit van de makers?

En decreet zou decreet niet zijn als er niet ook aandacht wordt besteed aan manifestaties

die elders in Zeeland worden gehouden. Speciale aandacht is er ook voor dada in Zeeland.

Achter de gerania

Met een groep kunstenaars wordt op een ludieke en publieksvriendelijke manier in beeld gebracht wat zicht beweegt bij de Middelburgse kunstenaars op dit moment. Deze groepstentoonstelling is te zien via een rondwandeling langs zo’n 14 etalages, erkers en portiekjes, met als startpunt de zogenaamde Streetgallery in het voormalig CSW-gebouw aan de Churchilllaan.

De enorme vitaliteit die curator Ramon de Nennie daarbij tegenkomt heeft de titel opgeleverd: Kijk daar beweegt iets, achter de gerania. Ramon heeft ernaar gezocht bestaande initiatieven, kunstenaars en kunstenaar-duo’s aan elkaar te koppelen om ze te bewegen samen iets nieuws te laten zien tijdens deze manifestatie.

Meewerkende kunstenaars en initiatieven zijn o.a.: Michiel Paalvast, Marlies Mulders, Stefan Siwabessy, Machteld van der Wijst, Giel Louws, Virus-grafiek, Mon Capitaine, Hans Bommelje,

Hans Overvliet, Rinus Roepman, Philip Veurink, Tim van Eenennaam, CAESUUR (Stel de stad een vraag), Hein Verwer, Ben Vranken, Roofprintpers, Kees van der Ven en Kees Wijker.

Ook via lezingen en andere activiteiten met de gerania als herkenbaar beeld zal aandacht gevraagd worden voor het belang van beeldende kunst in Middelburg en in Zeeland.

Programma

De manifestatie gaat van start op 1 oktober in de Streetgallery in het voormalig CSW-gebouw, Churchillaan 8. Vanaf eind september zullen op verschillende plaatsen in Middelburg plattegrondjes te vinden zijn met de kunstroute en meer informatie. Op de route staan ook de werken van Façade aangegeven om de wandeling eventueel te kunnen combineren.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox