Wielemaker 100 jaar; 'Krien' begon 100 jaar geleden als melkrijder


Wielemaker 100 jaar; 'Krien' begon 100 jaar geleden als melkrijder

Overgrootvader Krijn Wielemaker begon in de vorige eeuw zijn carrière als melkrijder voor de melkfabriek in Middelburg. Vanuit Dishoek reed hij met paard en wagen langs de boerderijen. Zo ontstond later ook de pakketdienst: de pakjes kon hij wel gelijk meenemen op zijn melkroute.

door Conny den Heijer

MIDDELBURG - Ronald Wielemaker vertelt, 100 jaar na dato, enthousiast over de werkzaamheden van de vier generaties in het familiebedrijf: "In de jaren 30 kocht over-opa, in de volksmond 'Krien de melkboer', zijn eerste vrachtwagen, die in WOII werd geconfisqueerd. Met auto's vanuit de Marshallhulp kon hij na de oorlog aan de slag met herstel- en transportwerk."

"De tweede generatie is zich gaan toeleggen op de industrie, het toerisme en het inzamelen van afval", vervolgt Wielemaker. "Halverwege de jaren 60 kwamen de eerste containers en containerauto's. Door overname van andere transportbedrijven groeiden we uit ons jasje. We zijn verhuisd van Dishoek via Koudekerke naar Middelburg. Hier aan de Ampèreweg is ons wagenpark ondergebracht. Het onderhoud aan de wagens voeren we zelf uit. We zijn actief in het internationaal transport en dan is het goed om alles bij elkaar te hebben. Onze chauffeurs staan dag en nacht klaar om naar het buitenland te rijden."

De familie Wielemaker heeft altijd te maken gehad met het strand. Het bedrijf ontstond immers aan de voet van de duinen bij Dishoek. Vanaf het moment dat het strandtoerisme in opmars kwam was het bedrijf daar al bij betrokken. Zij legden een duinpad aan en vervoerden houten strandhokjes. De strandhokjes zijn in de loop der jaren vervangen zijn door luxe strandwoningen en in het weekend brengt Wielemaker bij de bewoners de boodschappen langs. Aan het einde van het seizoen tilt het bedrijf zo'n strandwoning in zijn geheel op een vrachtwagen om het te verplaatsen of te stallen voor de winter.

Een andere bijzondere tak binnen het bedrijf zijn de werkzaamheden voor de Zeeuwse Reinigings Dienst, ZRD. Deze beperken zich niet alleen tot het ophalen van huisvuil dat naar verschillende afvalverbrandingen binnen en buiten de provincie wordt gebracht. De planners in het bedrijf regelen het zo dat de wagens bijna nooit leeg terug rijden. Op die manier halen zij het meeste rendement uit hun wagens. "We hebben hier regelmatig jubilea van werknemers die al langere tijd in dienst zijn," zegt Wielemaker. "Wij schromen niet om oudere werknemers aan te nemen. Binnen het bedrijf werken we preventief aan ziekteverzuim. Er wordt niemand beter van wanneer een werknemer de ziektewet in gaat en uiteindelijk met een uitkering eindigt. Wij kijken op tijd of we een medewerker een opleiding kunnen bieden of naar een andere functie binnen het bedrijf. Op die manier voorkom je uitval door ziekte en houden we de meeste van onze vakmensen binnen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden