Logo de-faam.nl


Niels Boel uit Vlissingen staat hier op  het veld van voetbalclub SV Walcheren, de club waar zijn ambitie voor het fluiten begon. FOTO: MARIT JANSEN VAN GALEN
Niels Boel uit Vlissingen staat hier op het veld van voetbalclub SV Walcheren, de club waar zijn ambitie voor het fluiten begon. FOTO: MARIT JANSEN VAN GALEN (Foto: Marit Jansen van Galen)

'Mijn droom: de Champions League'

Voetbal speelt een grote rol in het leven van Niels Boel (19) uit Vlissingen. Op zijn veertiende begon hij met een onschuldige scheidsrechterscursus voor pupillen. Ondertussen is het fluiten een grote passie en wil hij het hoogst haalbare binnen de scheidsrechtersbranche.

door Marit Jansen van Galen

VLISSINGEN - Acht jaar was Niels toen hij begon met voetballen bij voetbalclub SV Walcheren. Toen er vanuit de club een cursus werd aangeboden voor scheidsrechters schreef hij zich meteen in. 'Op mijn zeventiende besloot ik te stoppen met voetballen. Toch is voetbal mijn passie en om actief bezig te blijven besloot ik om verder te gaan als scheidsrechter binnen de club.' vertelt Niels enthousiast. John Lijnse, scheidsrechterscoördinator bij SV Walcheren, bood vanuit de club cursussen aan. John: 'Ik zei er altijd bij: Je moet het zelf leuk vinden, daar begint het mee. Uiteindelijk krijgen de jongens de kans om hogerop te komen en blijven er scheidsrechters met potentie over, daar hoort Niels bij.'
Niels besloot dat het fluiten op de club niet genoeg was en volgde een SOIII cursus, dit betekende dat hij mocht fluiten vanuit de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). 'Binnen Zeeland was hier veel animo voor. Vanaf het begin van de cursus had ik ambitie om te groeien, ik merkte dat het fluiten mij goed af ging en ook uit mijn omgeving kreeg ik positieve reacties.' Niels floot toen een half seizoen vierde klas. In februari 2017 werd hij gescout door het ontwikkeltraject Zuid 1. Een uitnodiging voor een testavond volgde. Hij kreeg een conditietest en een spelregeltest, beide haalde hij met een ruim voldoende. 'Ik heb nu een eigen coach, hij komt af en toe bij mij kijken en zorgt voor extra begeleiding om hogerop te komen.' De jonge scheidsrechter is nu gepromoveerd naar de derde klas op zaterdag. Met trots gaat hij verder: 'Het is niet makkelijk om twee keer te promoveren in één seizoen. Toch heb ik het gedaan.' Voor Niels is het belangrijk om in het ontwikkeltraject te blijven. Zodra ze daar geen potentie meer zien, word je uit het traject gezet. Hij legt vol passie uit dat je altijd inzetbaar moet zijn. 'Ik kan dit nu nog goed combineren met mijn studie Sportmarketing en management in Rotterdam. Het is een kwestie van goed plannen, want het neemt je volledige zaterdag in beslag.' Hij heeft al veel voetbalclubs binnen Zeeland en ver daarbuiten gezien. 'De reacties van de spelers zijn wisselend. Soms krijg ik te horen wat voor jonge snotneus ik ben en anderen zijn blij dat er iemand fluit die ervaring heeft met voetbal. Vooral trainers zijn blij als er een jonge scheids het veld op komt lopen.' Volgens Niels moet je als scheidsrechter goed kunnen incasseren. 'Het is soms best lastig, want er wordt veel naar je hoofd geschreeuwd. In de wedstrijd verander ik in een streng en geconcentreerd persoon, ik laat niet zomaar over mij heen lopen,' vertelt hij. John Lijnse legt uit dat Niels ook rustig en duidelijk is op het veld. 'Hij valt niet op, maar is toch aanwezig.' Dit seizoen is Niels zijn doel om in de tweede klasse te debuteren. Hij wil uiteindelijk betaald voetbal gaan fluiten, met als droom de Champions League.

Rachel van Westen
1 reactie
Meer berichten