Logo de-faam.nl


Familie Jasperse voor hun raam in de woning aan de Boulevard. Volgend jaar wordt hun kerstdorp nog groter. Foto: Conny den Heijer
Familie Jasperse voor hun raam in de woning aan de Boulevard. Volgend jaar wordt hun kerstdorp nog groter. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Er is weer licht na twee donkere jaren

Glunderend zit ze aan tafel, Sjaan Jasperse uit Vlissingen, omringd door kerstspullen die net gebracht zijn. 'Lief hè, gekregen van een meneer van 84 jaar die wij helemaal niet kenden. Die zetten we er volgend jaar ook bij,' zegt Sjaan.

door Conny den Heijer

Haar kerstspullen staan sinds half oktober al uitgestald in de woonkamer aan de Boulevard, met voor het raam een enorm kerstdorp van drie etages hoog. Kerken, een trein, boompjes, huisjes, figuurtjes en kraampjes. De uitstalling van familie Jasperse doet niet onder voor het plaatselijke tuincentrum.

Vieren

Half oktober kreeg Sjaan van de oncoloog te horen dat ze kankervrij was verklaard na een flinke borstbesparende operatie, nu tweeënhalf jaar geleden. Voor de familie Jasperse konden de vlaggen uit maar dan in de vorm van hun kerstdorp. "Twee jaar hebben we niets gedaan met Kerst, omdat dit toch wel behoorlijk boven ons hing en we er helemaal geen zin in hadden om iets te vieren.
Toen de operatie uitgevoerd moest worden heb ik het tot drie keer toe uitgesteld. Dan had ik weer iets gehoord of op tv gezien waardoor ik nog onzekerder en banger werd. Het was goed dat de oncoloog op een gegeven moment zelf belde en zei dat de operatie gewoon ingepland stond."

Trauma

Het werd een traumatische ervaring, Sjaan raakte een paar dagen in coma door een anafylactische shock als reactie op een narcose-middel tijdens de operatie. "Het is allemaal volledig aan me voorbij gegaan. Het enige wat ik wel weet en zeker gezegd wil hebben is dat ik enorm veel waardering heb voor het verpleegkundig personeel die me zo lief en professioneel hebben bijgestaan." zegt Sjaan.

Relativeren

"Hier thuis hebben we de afgelopen jaren leren relativeren. Voor ons ligt de nadruk op samen zijn, van elkaar genieten en we zijn ons nog meer bewust geworden van het feit dat het hem niet zit in spullen of rijkdom als je niet gezond bent. Het heeft ons bepaald bij belangrijkere dingen in het leven. Daarom staat het kerstdorp er al: we willen genieten en inhalen wat de afgelopen jaren is blijven liggen."

Vroege kerst

Het kerstdorp trekt uiteraard de aandacht van voorbijgangers. Men neemt zelfs de moeite om de treden naar het terras af te lopen om even goed te kunnen kijken.
"Iedereen mag kijken, zien wat we hier hebben neergezet," zegt Sjaan. "Het licht schijnt weer in ons huis en hart na twee donkere jaren. Al is het voor sommige mensen misschien nog een beetje te vroeg voor Kerst, wij genieten alvast."

Rachel van Westen
9 reacties
Meer berichten