Logo de-faam.nl


Dirigent Marcel Verhoeff tijdens een concert met het  Don KosakenChor Russland. FOTO: MONIQUE LIET
Dirigent Marcel Verhoeff tijdens een concert met het Don KosakenChor Russland. FOTO: MONIQUE LIET (Foto: Monique Liet)

25-jarig jubileum: 'We beginnen net'

Dit jaar vieren het Don KosakenChor Russland en Zeeuwse chef-dirigent Marcel Verhoeff hun 25-jarig jubileum. Dit jubileum vieren zij in Nederland met een gloednieuwe show. Onderweg naar een concert in Dockum vertelt de dirigent over zijn passie en het Russische koor.

VLISSINGEN - De passie om dirigent te worden is voor Marcel met de paplepel ingegoten. 'Ik ben de jongste uit een gezin van zeven. Mijn vader was dirigent, mijn oudste broer is dirigent, toen dacht ik: dan kan ik niet achterblijven,' lacht Marcel.
De dirigent kreeg op jonge leeftijd een studiebeurs aangeboden na aanleiding van de resultaten op het conservatorium. Hij werd uitgenodigd om in Rusland te gaan kijken bij, onder andere, het Russisch Academisch Staatskoor. 'Bij dit koor zei de chef-dirigent: ga er maar voor staan. Waarom ook niet dacht ik, er is niemand die mij hier kent. Toen Marcel deze kans kreeg was hij 23 jaar.

Award

Nooit heeft hij gedacht dat hij het niet zou kunnen. 'Op het moment dat je zegt ik kan iets niet, dan kun je het ook niet. Op het moment dat je zegt: ik kan het, ontstaan er mooie dingen.' Zo gezegd, zo gedaan. De dirigent won een Russische onderscheiding, de Rus Prix Award, een prijs voor mensen die zich inzetten voor de verbinding tussen
bepaalde landen.

Energie

Het koor bestaat uit 24 professionele vocalisten die verbonden zijn aan de grote operahuizen in Ruslanden worden begeleid door het zes koppige Instrumental Soloists Ensemble. De meeslepende zang, de bewogen uitvoeringen en het contact met het publiek zorgen iedere keer weer voor een unieke beleving van de Russische muziek en haar cultuur.
Het koor heeft al veel landen binnen Europa kennis laten maken met hun muziek.
Volgens Marcel straat de energie er af. 'In het koor zitten alleen maar professionele operazangers. Zij vinden het heerlijk om hun eigen cultuur uit te dragen, dat zie je en dat hoor je.'

 

Spontaan

Het koor is erg spontaan. Tijdens de show worden er regelmatig grappen gemaakt waar de dirigent niets vanaf weet. 'Heerlijk spontaan,' vertelt Marcel enthousiast.
De toekomst ziet Marcel helder in. 'We beginnen pas. Er zijn nog een hoop plannen en ideeën die uitgewerkt moeten worden, dus voorlopig zijn we goed bezig.' De dirigent hoopt nog lang voor dit unieke, enthousiaste en spontane koor te staan.

Tournee

Tijdens het Europese jubileumtournee, zullen de vocalisten en instrumentalisten de zalen vullen met bekende en onbekende Russische liederen. Het koor trad op 18 november al op in Wolphaartsdijk en is op 2 december in de Sint Jacobskerk in Vlissingen te zien. Het wordt een feestelijke en ontroerende reis door het oude en nieuwe Rusland. Kaarten zijn te koop op de website:

www.ccxl.nl

 

Meer berichten
Shopbox