Logo de-faam.nl


Detailfoto van Mannen tussen Staal. Achter hen begint een ankerketting die omhoog loopt en het beeld zijn totale lengte van acht meter hoogte geeft. Foto: Conny den Heijer
Detailfoto van Mannen tussen Staal. Achter hen begint een ankerketting die omhoog loopt en het beeld zijn totale lengte van acht meter hoogte geeft. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Mannen tussen Staal onthuld in Dok van Perry

Na jaren van talloos overleg met de gemeente en een grote crowdfunding actie is het monument voor de oud-werknemers van de Vlissingse Schelde geplaatst en onthuld op haar tijdelijk locatie aan de Peperdijk. De Mannen tussen Staal, een beeld van acht meter hoog.

Vlissingen - Willem Murre, de man in het inmiddels bekende witte ketelpak en Herbert Sepers, twee oud werknemers van De Schelde, vielen de eer te beurt om het laatste plastic van het beeld te verwijderen waarmee de onthulling een feit was. Jaren hebben zij zich ingezet om het monument er te krijgen want "wij waren de mensen die het allemaal gebouwd hebben".

Het beeld is gemaakt door Joris Baudoin en weegt maar liefst vijf ton. De locatie, voor de ingang van het nieuwe Scheldehof, is tijdelijk omdat het de bedoeling is dat het monument uiteindelijk op de kop van de Helling komt te staan. Deze moet nog gerestaureerd worden en dat kan nog zeker een paar jaar duren. Tot die tijd blijft Murre gezien worden in zijn ketelpak want dan is pas zijn doel bereikt.

"Het heeft allemaal even geduurd maar dan heb je ook wat" zei loco-burgemeester Albert Vader in zijn toespraak. "Er is een prachtig kunstwerk geleverd. Het is een eerbetoon aan alle werknemers die hier lief en leed met elkaar hebben gedeeld op de werkvloer. Met de crowdfunding actie is het benodigde bedrag ruimschoots binnen gehaald dus dat zegt ook wel iets. Vlissingen is De Schelde en De Schelde is Vlissingen." Het ontwerp van het monument is gekozen via een inspraakprocedure door de bevolking van de gemeente Vlissingen. De mannen met hamer symboliseren de werknemers die de ankerkettingen aan elkaar klonken op de scheepswerf. De ankerketting loopt in een boog uit naar boven, naar het ankergat van het schip dat de helling heeft verlaten. Voor de onthulling maakten het Scheldeloodsenkoor en de Delta Band hun muzikale opwachting.

Meer berichten
Shopbox