Logo de-faam.nl


17 mei 1965. Commissaris der Koningin De Casembroot en echtgenote aan het ringsteken op het Abdijplein. Bron: ZB/Planbureau en Bilbiotheek van Zeeland
17 mei 1965. Commissaris der Koningin De Casembroot en echtgenote aan het ringsteken op het Abdijplein. Bron: ZB/Planbureau en Bilbiotheek van Zeeland (Foto: Theo Rietveld)

De Casembroot was één van ons

Auguste François Charles de Casembroot werd geboren op 17 december 1906 in de Spanjaardstraat in Middelburg. Na de lagere school en het Stedelijk gymnasium studeerde hij rechten in Utrecht en haalde daar in 1931 zijn doctoraalexamen. Een jaar later werd benoemd tot burgemeester van Westkapelle. Als 25-jarige was hij de jongste burgemeester van Nederland.

MIDDELBURG - Met Sophie Constance baronesse van der Feltz (1908-2001), trouwde hij hij in 1932. Het huwelijk bleef kinderloos. Zij diende jarenlang de Oranjes en was een vriendin van Juliana. De laatste jaren woonde zij in Gapinge. Het Sint Jans Hospice de Casembroot werd in 2002 geopend door Koningin Beatrix. Het hospice kon er komen dankzij de nalatenschap van mevrouw De Casembroot.

Tweede Wereldoorlog

In december 1940 werd De Casembroot (voor vrienden Guus) gekozen tot lid van Gedeputeerde Staten. De Duitsers stelden de Zeeuwse advocaat Peter Dieleman aan als Commissaris der Provincie. De Casembroot bleef één jaar op zijn post, partijloos en in de functie van bestuursraad toegevoegd als medewerker van Dieleman. Na zijn ontslag was hij actief in het verzet. In januari 1946 keerde hij terug als burgemeester van Westkapelle. Daar gaf hij leiding aan de wederopbouw van het zwaar getroffen dorp.

Gouverneur

Twee jaar later werd De Casembroot benoemd tot commissaris van de Koningin van Zeeland. Een functie die hij tot zijn plotselinge dood in 1965 zou vervullen. Hij noemde zichzelf graag gouverneur. Tijdens zijn leiding veranderde Zeeland in velerlei opzichten: de komst van bedrijven en toerisme, waterbeheer en woningbouw.

Zo werden in zijn tijd de industriegebieden in de kanaalzone (langs het Kanaal Gent-Terneuzen) en in Vlissingen-Oost gerealiseerd. Ook de eerste fase van de Deltawerken maakte hij nog mee:de opening van de Zandkreekdam in 1960. Jarenlang was zijn naam verbonden aan de lagere school aan de Zuidsingel in Middelburg. De school heet nu Acaciahof.

Meer berichten
Shopbox