Logo de-faam.nl


Op drie locaties kunnen Tilburgers op zaterdag 10 december schrijven voor de rechten van de mens tijdens de jaarlijkse Schrijfmarathon
Op drie locaties kunnen Tilburgers op zaterdag 10 december schrijven voor de rechten van de mens tijdens de jaarlijkse Schrijfmarathon (Foto: Jasper Schoonhoven)

Schrijfmarathon Amnesty in Middelburg en Vlissingen

MIDDELBURG / VLISSINGEN - Op 9 december houdt Amnesty International de jaarlijkse Schrijfmarathon. Dan worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Ook sturen de brievenschrijvers de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn.

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnesty’s Schrijfmarathon kan op 9 december terecht in

Middelburg, de Drvkkery, Markt 51, van 10.00 tot 17.00 uur
Middelburg, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, van 10.00 tot 16.00 uur
Vlissingen Boekhandel ’t Spui, Oude Markt 5, van 10.00 tot 17.00 uur

Daar kunnen deelnemers aan de schrijfactie aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven.

IJzersterk actiemiddel

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden bij elkaar 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid.

Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. In de woorden van Máxima Acuña uit Peru: ‘Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld.’ Vorig jaar schreven we voor Máxima, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen.

Speciale aandacht

Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Deze activisten steken hun nek uit. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zelfs de voorzitter en de directeur van Amnesty Turkije zitten in de gevangenis.

Meer berichten
Shopbox