Logo de-faam.nl


Sint en zijn Pieten bezochten de soos in 'Ons Plekje' aan de Falckstraat in Vlissingen. Daar wilde hij nog graag even op de foto met enkele cliënten. Na afloop kreeg iedereen wat lekkers mee naar huis en verzuchtte de Sint: "Het was weer een heerlijk avondje." Foto: Conny den Heijer
Sint en zijn Pieten bezochten de soos in 'Ons Plekje' aan de Falckstraat in Vlissingen. Daar wilde hij nog graag even op de foto met enkele cliënten. Na afloop kreeg iedereen wat lekkers mee naar huis en verzuchtte de Sint: "Het was weer een heerlijk avondje." Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Sinterklaasavond in 'Ons Plekje'

Vlissingen - De spanning was voelbaar in 'Ons Plekje', de enige plek in Vlissingen waar mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking iedere week naar de soos komen voor een ontspannende avond met elkaar. De Sint kwam langs en had voor iedereen een persoonlijk en vriendelijk woord.

Busjes reden zaterdagavond af en aan om de cliënten op tijd bij 'Ons Plekje' te krijgen. Ben Lebon, beheerder en coördinator bij 'Ons Plekje' legt uit wat deze plek nu zo bijzonder maakt. "Al meer dan 30 jaar zitten we in dit gebouw en al vanaf het begin ben ik hierbij betrokken. Destijds werd 'Ons Plekje' opgezet voor thuiswonende mensen met een beperking zodat zij, net als hun leeftijdgenoten eens een avondje uit konden. Nu komen hier nog voornamelijk mensen die in een instelling wonen. Gemiddeld komen hier iedere week zo'n 45 mensen, dus we zijn wel 'gevonden'. Voor deze doelgroep is het de enige gelegenheid in de omgeving waar ze met elkaar naar de film kunnen, een avondje kunnen ontspannen in de soos of de disco of bij een thema-avond zoals nu bij het Sinterklaasfeest."

Alle activiteiten worden georganiseerd met behulp van zo'n 15 vrijwilligers. "En deze mensen zijn hard nodig" zegt Lebon, "Zonder hen redden we het niet. Onze jongste vrijwilliger is 17 jaar, de oudste 87. Iedereen komt hier met plezier helpen maar natuurlijk kunnen we altijd meer mensen gebruiken. Dan kunnen we meer om toerbeurt doen, al zijn sommige vrijwilligers hier niet weg te slaan gewoon omdat ze het zo gezellig vinden." Participatie van mensen met een beperking is een hot item, integratie lijkt een must. Bij 'Ons Plekje' zijn de rollen omgedraaid: hier zijn de vrijwilligers de mensen die participeren, in de belevingswereld van de beperkte medemens. Een omgekeerde wereld dus.

De kosten die Kansplus Zeeland maakt, komen gedeeltelijk uit de landelijke kas. "Dat is geen hoog bedrag per betalend lid maar we kunnen het er van doen" zegt Lebon. "De rest wordt betaald door de inkomsten uit de versnaperingen die verkocht worden en daar vragen we geen winkelprijzen voor. Ik hoop dat er nieuwe mensen aansluiten bij het bestuur en de vrijwilligers want al doe ik dit heel graag, ik ben inmiddels 70 en het wordt tijd voor wat verjonging."

Peter, voormalig PSD-er en nu vrijwilliger, werkte op de veerboot al mee aan de dag voor mensen met een beperking. "Ik vaar nog steeds, twee weken op, twee weken af en kan niet wachten tot ik weer thuis ben en hier aan de slag kan. Het is ontzettend dankbaar werk, ik kijk er naar uit." Sylvia, de jongste vrijwilligster van 17 jaar is hier blijven hangen na haar maatschappelijke stage. "Elkaar leren kennen is belangrijk. Bekende gezichten geven houvast en zorgen voor rust. Ik heb het hier enorm naar mijn zin." Cliënt-vrijwilliger Jaap voegt toe: "Ik zorg voor de vaatwasser en de koffiekopjes, ik spoel de glazen en vul de bar en de koelkast aan. Dat is belangrijk werk dus ben ik er altijd ruim op tijd!"

www.kanspluszeeland.nl

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox