Logo de-faam.nl


Twee mensen in een een-op-eengesprek, afgelopen zaterdag tijdens Human Library in ZB Planbureau Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. FOTO: Martijn Bergsma
Twee mensen in een een-op-eengesprek, afgelopen zaterdag tijdens Human Library in ZB Planbureau Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. FOTO: Martijn Bergsma (Foto: Martijn Bergsma)

In gesprek met een menselijk boek

MIDDELBURG - Voor de eerste keer konden mensen zaterdag kennismaken met de Human Library in ZB Planbureau en Bibliotheek Zeeland. Het project is er op gebaseerd om mensen te laten kennismaken met 'levende boeken'. Ofwel in gesprek te gaan met mensen die een bijzonder (levens)verhaal hebben te vertellen.

In een een-op-eengesprek konden mensen gedurende twintig minuten in gesprek over een bepaald thema dat is vertegenwoordigd als 'levend boek' en die de bezoeker daarover een ander inzicht geeft. Volgens Dominique Steinebach, pers- en communicatie coördinator/Bureau &MAES was deze eerste kennismaking met Zeeland voor dit project geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. Dominique: "De bezoeker kan zich gratis bij ons aanmelden en wij fungeren als matchmaker en proberen mensen uit ons netwerk te verbinden met de bezoeker die door in gesprek te gaan een hele andere kijk krijgt op verschillende onderwerpen en vooroordelen wegneemt. Wanneer een gesprek prettig verloopt, kunnen we die 20 minuten gesprekken verlengen met nog eens tien minuten."

Steinebach vertelt verder: "De categorieën waaruit men onder meer kon kiezen in Middelburg waren divers en ondergebracht in titels zoals rolstoel, anorexia, borstkanker en kunstenaar en wanneer de 'lezer' een keuze heeft gemaakt gaat hij over dat onderwerp in gesprek en hoort het verhaal er achter. Ik besloot om als bezoeker wat meer te willen weten over het kunstenaarschap en werd gekoppeld aan auteur Anna A. Ros die mij de passie van poëzie en schrijven uitlegde.

Steinebach: "De onderwerpen die wij 'titels' noemen kan van alles zijn, bijvoorbeeld vluchtelingen, waarbij we de 'lezer' met een vluchteling laten praten en die vaak vooroordelen en aannames wegnemen. We hebben daarvoor een landelijk netwerk met vrijwilligers, bijvoorbeeld van welzijnsorganisaties of patiëntenverenigingen. Na afloop va het gesprek krijgt de bezoeker een evaluatieformulier die hij of zij kan invullen en zijn het zojuist gehouden gesprek kan geven." Wat vooral opvalt, is de ongebondenheid van die een-op-eengesprekken en dat is volgens Human Library NL ook juist de bedoeling. "Prettige gesprekken over het onderwerp met mensen die bijvoorbeeld hun visie geven van hun overtuiging, handicap of ziekte geeft bij de ander vaak een hele andere kijk en inzicht," volgens Dominique. In dat geval gaat de spreuk 'you can't judge a book by the cover' bij dit project wel op. Want een boek kan je niet op zijn kaft beoordelen en een mens niet op basis van zijn buitenkant. Human Library heeft plannen om meer Zeeuwse bibliotheken te laten kennismaken met dit project.

Meer berichten
Shopbox