Logo de-faam.nl


1925-1935. Gezicht op de schouwburg (in steigers) op het Molenwater te Middelburg, met op de achtergrond de ook toen al bestaande Koepoort FOTO: ZEEUWS ARCHIEF
1925-1935. Gezicht op de schouwburg (in steigers) op het Molenwater te Middelburg, met op de achtergrond de ook toen al bestaande Koepoort FOTO: ZEEUWS ARCHIEF (Foto: Theo Rietveld)

Theaters aan het Molenwater

MIDDELBURG - Ruim tweehonderd jaar traden ontelbare artiesten en bezochten evenzoveel bezoekers drie schouwburgen aan het Molenwater. Een herberg moest wijken voor de eerste schouwburg. Twee schouwburgen later vindt een ingrijpende renovatie plaats omdat een nieuwe schouwburg elders politiek niet haalbaar bleek.

Herberg Het Koningsplein werd in 1807 afgebroken en daarvoor in de plaats verscheen drie jaar later de eerste. Wie de eigenaar was en wie het exploiteerde is niet meer te achterhalen. Het gemeentebestuur had op 16 februari van dat jaar toestemming gegeven tot het stichten van een schouwburg. Met de demping van het Molenwater werd in 1817 begonnen. Op 15 januari 1811 staat er te lezen: Toneelspel De Dochter Der Natuur door August van Lafontaine; nooit binnen deze Stad maar alomme met toejuiching vertoond." De schouwburg kent een lange geschiedenis en wordt in 1939 afgebroken.

De witte schouwburg

Tijdens de WO2 gaan de voorstellingen gewoon door. Er is dan inmiddels een nieuwe schouwburg gebouwd die architectonisch de Nieuwe Zakelijkheid vertegenwoordigd: strak, wit, met een alledaagse uitstraling. Het is een reactie op de Jugendstill en op het expressionisme binnen de bouwkunst. Een bekende architect is de Utrechter Gerrit Rietveld waarvan zijn huis, gebouwd in opdracht van de familie Schröder, inmiddels op de UNESCO-erfgoedlijst staat. Het gebouw aan het Molenwater wordt ook wel de witte schouwburg genoemd.

Een nieuwe schouwburg

Onder leiding van burgemeester Drijber komt er na jaren strijd een nieuwe schouwburg. Het is één van de vele projecten in een stad die jaarlijks groeit. De sanering van de binnenstad is in volle gang, nieuwe wijken ontstaan, zoals de Stromenwijk, een nieuw zwembad aan de Poelendaelesingel en de ontwikkeling van het industrieterreinen Arnestein. Architect Piet Götzen krijgt de opdracht om de nieuwe schouwburg te ontwerpen. Het is een revolutionair ontwerp en voldoet aan de eisen van haar tijd.

Op 23 januari 1965 is het zover.

Reageer als eerste
Meer berichten