Logo de-faam.nl


Foto: VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland

'Jilly was mijn vader en moeder tegelijk'

Corry Verpalen is arbeidscoach in Goes, Jilly van den Ameele juridisch begeleider in Terneuzen. Ze zijn twee Zeeuwen met het hart op de goede plek, ze doen prachtig werk. Altijd op de achtergrond. Behalve vandaag.

Vandaag is namelijk de nationale dag van de vrijwilliger. Corry Verpalen en Jilly van den Ameele zijn twee van de 13.000 vrijwilligers van VluchtelingenWerk Nederland. Die dag zijn wij hen extra-extra dankbaar. Voor VluchtelingenWerk Zeeland is de dag van de vrijwilliger ook het startsein intensief op zoek te gaan naar collega’s voor Corry en Jilly, naar mensen die ook een steentje willen bijdragen en iets willen betekenen voor nieuwkomers in ons land. Voor mensen als Souhel Lakash.

Souhel werkte in Syrië als landschapsarchitect. Toen hij zijn arbeidscoach Corry Verpalen liet weten dat hij in de verzorging stage wilde lopen, dacht ze in eerste instantie aan ‘boomverzorging’. Toen bleek dat hij de ouderzorg bedoelde, had ze haar bedenkingen.

Hij loopt stage bij SVRZ, bij Pomona in Kapelle. Het begin in de huiskamer met demente cliënten was veelbelovend. ‘Ze zijn dol op hem’, vertelde zijn teamleider Eveline Cabboort. ‘Ze beginnen al te lachen als hij binnenkomt.’ Souhel glimlachte bescheiden. Hij doet het op gevoel, zo bleek. Pas was hij mee naar een muziekmiddag en moest met de accordeon meezingen met de ‘Klokken van Arnemuiden’. Beter kun je toch niet integreren? ‘En de cliënten willen nu ook heel graag met hem sjoelen’, aldus Eveline.

Corry Verpalen hoorde het verhaal lachend aan. Ze was jarenlang loopbaan begeleider, na haar pensionering doet ze nagenoeg hetzelfde werk als vrijwilliger. Nu voor VluchtelingenWerk Zeeland. ‘Het is soms behoorlijk ploeteren. Maar als het lukt… Dat geeft echt een geweldig gevoel.’

Wat ook voelbaar was: de dankbaarheid van Souhel.

De Eritreeër Abraham Sebhatu Ogbazghi (42) kan die dankbaarheid goed in woorden uitdrukken. Hij wachtte een jaar lang op de komst van zijn gezin en bleef dankzij Jilly van den Ameele overeind. 'In dat jaar was Jilly mijn vader en moeder tegelijk. Hij was mijn alles. Hij werkte 24 uur per dag aan onze zaak, dacht en voelde met me mee', vertelt de Zeeuwse Eritreeër.

De gezinshereniging bleek een lastige zaak, maar het lukte Jilly uiteindelijk toch. Hij maakte het verschil. Op juridisch en op menselijk vlak. Door er voor zijn cliënt te zijn. 'Het was een jaar vol leed. Abraham kon op afstand zo weinig doen, waardoor de situatie voor hem zowat ondraaglijk was', zegt Jilly.

Het gezin is nu bijna een jaar herenigd. Abraham: 'Het voelt als een bevrijding. Mijn kinderen doen het goed op school en ze maken heel veel nieuwe vrienden. We zijn zó dankbaar en blij.'

Vrijwilligers van VluchtelingenWerk kunnen enorm veel betekenen voor vluchtelingen. Heeft u ook nog wat tijd over? Doe mee! Help mee! Kijk voor onze vacatures op: https://www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland/vacatures

Meer berichten
Shopbox