Logo de-faam.nl


Richard en Hertha van Adrichem hebben het prima naar hun zin in de mantelzorgwoning die aan het woonhuis van hun dochter is gebouwd. Foto: Conny den Heijer
Richard en Hertha van Adrichem hebben het prima naar hun zin in de mantelzorgwoning die aan het woonhuis van hun dochter is gebouwd. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Mantelzorgen met kerst in Zeeland

Borssele - Ze hebben een gezonde, warme band met elkaar, Richard (71) en Hertha (67) van Adrichem en hun drie dochters. Wonen er twee dochters in het dorp, Richard en Hertha wonen bij hun dochter Saskia en schoonzoon Co Krijger op zorgboerderij Chicken Fun in een mantelzorgwoning in het buitengebied.

De familie van Adrichem is al verschillende keren verhuisd. Van Souburg naar Ritthem naar Borssele. Daar woonden ze tijdelijk in twee bouwketen tot de woning naast hun bedrijf, toen nog een kippenfarm, klaar was. In 2005 kreeg Richard een lichte beroerte en moest noodgedwongen een stapje terug doen. Saskia en Co trokken in hun woning, de ouders vertrokken naar Borssele-dorp. Tot Hertha naar het ziekenhuis gebracht moest worden en de brancard hun woning niet in of uit kon. "Dat was voor ons het sein om daar te vertrekken" zegt Hertha, "Ik kan amper meer lopen dus we moesten wel. We konden bij Saskia op het terrein tijdelijk in een caravan tot de mantelzorgwoning klaar was."

En na anderhalf jaar was het zo ver. De familie trok afgelopen april in de mantelzorgwoning die een oppervlakte heeft van 110 m2 en aan het bestaande woonhuis is vast gebouwd. Saskia:" Mijn man had hier vroeger zijn werkplaats. We konden er een stuk van de tuin bijtrekken en het geheel zo aan de woning bouwen. Een losstaande woning had het nadeel dat als die niet meer gebruikt zou worden, dat die afgebroken moest worden. Iedereen heeft mee geholpen om dit voor elkaar te krijgen, zelfs onze dochters staken flink de handen uit de mouwen, maar toch hebben we er nog wel een jaar over gedaan."

Het resultaat mag er zijn: een badkamer waar je in kunt walsen, alles rolstoel-vriendelijk, een onderrijdbaar aanrecht op hoogte en openslaande tuindeuren naar het terras. Vanaf het terras kijk je in de eetkamer van Saskia en Co. "Geen enkel probleem" zegt Saskia," Wij hebben hier op de zorgboerderij altijd cliënten rondlopen die hier ook wonen dus zijn we dit wel gewend. We hebben altijd al gezegd dat we 'later' voor onze ouders gingen zorgen. Mochten zij afhankelijk worden van langdurige zorg, dan zitten zij hier alvast op de goede plek. Tot nu toe beperkt mijn zorg zich tot het aan- en uittrekken van steunkousen, maar je kunt niet in de toekomst kijken. En als ik hier moet zijn dan klop ik eerst netjes aan" Lachend zegt Richard: "In de caravan ging dat ook zo: we konden daar niet zelf koken. Dan kwam Saskia 's avonds met een pan eten heen en weer. Maar ze klopte altijd eerst netjes aan." Zo vieren zij Kerst: ieder op zijn eigen plekje, in elkaars nabijheid, maar elkaars privacy respecterend.

 

 

 

 

 

 

 

Meer berichten
Shopbox