Logo de-faam.nl


Waar ooit restaurant Oriëntal garden stond, wordt nu gebouwd aan zes appartementen. De familie Lin is het dorp uit; het verdriet om wat gebeurde nog niet.
Waar ooit restaurant Oriëntal garden stond, wordt nu gebouwd aan zes appartementen. De familie Lin is het dorp uit; het verdriet om wat gebeurde nog niet. (Foto: Theo Rietveld)

Tien jaar na de fatale brand

ARNEMUIDEN - Op 24 december 2017 is het tien jaar geleden dat bij een brand in het Chinese restaurant Oriental Paradise in Arnemuiden vier kinderen uit één gezin om het leven kwamen. In het voorjaar van 2018 wordt op de rampplek een nieuw complex met zes appartementen opgeleverd.

Op Kerstavond 2007 werken de ouders van Paulien (7), Melissa (6), Michelle(3( en Winnie(1) in hun Chinees restaurant Oriental Paradise aan de Noordstraat in Arnemuiden. Vroeg in de avond komt bij de brandweer de melding van een uitslaande brand. Een luide knal zorgt voor een felle brand en zet het restaurant en het woongedeelte daarboven in een mum van tijd in lichterlaaie. Uren later worden de lichamen van de kinderen gevonden. Arnemuiden verkeert in een shock. Burgemeester Schouwenaar komt onmiddellijk kijken. Leden van de korfbalvereniging stoppen die nacht bij alle inwoners van het dorp een brief van de gemeente Middelburg in de bus. Daarin wordt over de brand bericht en is de mogelijkheid voor een bijeenkomst de volgende dag in verenigingsgebouw De Arne. Het echtpaar Lin brengt de nacht door bij familie in Heinkenszand.

Op Eerste Kerstdag wordt in alle kerken aandacht aan de brand besteed. Zo'n tweehonderd kinderen en ouders komen op Tweede Kerstdag op basisschool 't Vierschip, de school van Paulien en Melissa, samen om met elkaar het verdriet te delen. Op de stoep voor het uitgebrande restaurant liggen tientallen bossen bloemen en knuffels. Via een grote inzamelingsactie steunt het dorp het gezin Lin.

De rampplek is jarenlang onaangeroerd blijven liggen. Inwoners van het dorp proberen de eigenaar van het perceel te overtuigen om het gebied veilig te maken voor spelende kinderen. Ook het laten verpauperen van het pand is de bewoners een doorn in het oog. Anderhalf jaar na de brand kondigt de eigenaar van de grond een bouwplan aan voor zes appartementen. Twee jaar na de brand is het pand gesloopt. In juni 2016 staat er nog niets op de plek van het voormalige Chinese restaurant. Een kale bouwplek, mislukte plannen voor een speelplaats, biedt een troosteloze aanblik. Vanwege de financiële economische crisis duurt het jaren voordat met de bouw van het complex wordt begonnen. Het duurt ruim een jaar duren voordat er wordt gebouwd.

Twee maanden geleden start de bouw van het appartementencomplex. De appartementen worden komend jaar opgeleverd. Waar ooit het Chinese restaurant Oriental Paradise stond. Op kerstavond 2007 kwamen vier kinderen uit het gezin van eigenaar Lin om. Het gezin is inmiddels vertrokken, maar het verdriet heeft het dorp niet verlaten.

Meer berichten
Shopbox