Logo de-faam.nl


Kunstenaars hebben door de eeuwen heen hun talent gebruikt om te reageren op de samenleving. Vandaag de dag zijn de cartoonisten aan zet. ILLUSTRATIE SHERIF ARAFA
Kunstenaars hebben door de eeuwen heen hun talent gebruikt om te reageren op de samenleving. Vandaag de dag zijn de cartoonisten aan zet. ILLUSTRATIE SHERIF ARAFA (Foto: Sherif Arafa)

Humor en satire wapen voor verzet

MIDDELBURG - 2018 is het 'Jaar van Verzet'. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt. In het kader van dit themajaar is er in Zeeland een internationale wedstrijd voor cartoonisten met als thema verzet, getiteld 'The Art of Resistance'. Cartoons, humor en satire als wapen voor verzet.

"Wat zou jij doen?" – is wellicht de meest gestelde vraag als het gaat over verzet en de Tweede Wereldoorlog. Maar ook in de wereld van vandaag met toenemende ongelijkheid, steeds grotere macht van bedrijven en de opkomst van populisme is verzet nog steeds relevant.

Kunstenaars

Kunstenaars hebben door de eeuwen heen hun talent gebruikt om te reageren op de samenleving. Vandaag de dag zijn de cartoonisten aan zet. Zij doorbreken taboes, zij laten ons lachen en nadenken, over vrijheid en onvrijheid, over onszelf of over onze diepste overtuigingen. Cartoons zijn bovendien een krachtig middel om complexe zaken eenvoudig en begrijpelijk weer te geven en bespreekbaar te maken voor een breed publiek, van jong tot oud.

Wereldwijd

Daarom worden in deze wedstrijd professionele cartoonisten van over de hele wereld opgeroepen om te verbeelden hoe zij in verzet komen; cartoons, humor en satire als wapen voor verzet . De prijswinnaars zullen te zien zijn in een tentoonstelling van de beste inzendingen die op 24 mei opent in ZB in Middelburg.

Zeeuws

Aan deze internationale cartoonwedstrijd voor professionals wordt een cartoonwedstrijd voor middelbare scholieren in Zeeland gekoppeld. De gecombineerde selectie van internationale cartoons en cartoons van jongeren maakt inzichtelijk dat vrijheid van belang is voor ons allemaal.

De wedstrijd is opgezet vanuit een positief ideaal: een hulde aan de humor en de vrijheid! Meer informatie over de wedstrijd en het wedstrijdreglement zijn te vinden op www.cartoonmovement.com.

Meer berichten
Shopbox