Logo de-faam.nl


Een impressie van een optreden in het zoldertheater van Razzmatazz, Het Ukologisch Museum uit Vlaanderen. FOTO: AiZ
Een impressie van een optreden in het zoldertheater van Razzmatazz, Het Ukologisch Museum uit Vlaanderen. FOTO: AiZ (Foto: Ad Lijnse)

Halve eeuw muziek in 'Razzmatazz'

Ad Lijnse (71): "Eigenlijk is Razzmatazz ontstaan als een vriendenclub, een sociëteit die samen musiceerden. Het eerste echte optreden herinner ik mij nog goed, dat was de Ierse groep Shabeen in 1978."

door Gerard van der Hoeven

OOST- SOUBURG -Lijnse was zelf ook muzikant die zijn muzikale roots vond in folkmuziek en speelde in een bandjes als The Sealanders, Wannes Raps en later bij Champagne Charlie. Die laatste groep, die nog immer bestaat, fungeerde later min of meer als huisband van Razzmatazz. In de loop der jaren speelde zo'n 700 artiesten en bands in het sfeervolle theater waaronder ook grote namen, zoals Ian Matthews (Matthews, Southern & Comfort), en Mathilde Santing. Lijnse: "We hebben een geweldige geluidsman Kees Reinhout die het perfecte geluid weet te fabriceren voor de artiesten die daarover lyrisch waren. Daarnaast zijn er van vrijwel alle concerten geluidsopnames gemaakt die wij in ons immense archief bewaren en die ook naar de artiesten werden opgestuurd op een CD.

Vrijwilligers

"Wij werken met vrijwilligers, dus geen beroepskrachten. Dat geld hebben we niet en het geld wat we wel hebben van sponsoren en donateurs besteden we liever om een goed programma neer te zetten," aldus Lijnse. Razzmatazz is vooral een zaal voor akoestische muziek, zoals folk, Americana, rock en blues, maar ook cabaretvoorstellingen stonden op het programma. Lijnse: "We zijn laagdrempelig, hebben een vast gastenbestand en zijn vrijwel altijd uitverkocht." Om dit te continueren heeft Razzmatazz besloten om het 50-jarig jubileum dit jaar niet te vieren met één groots concert, maar met een kleine vijftig concerten verspreid over het hele jaar. Elke twee weken een concert. Het eerste daarvan staat gepland op 13 januari met een dubbelconcert met een optreden van singer-songwriter Ellen Shae, een folkzangeres die in 2012 ook al een keer in Razzmatazz speelde. En Champagne Charlie die op de zolder 27 jaar geleden werd opgericht en sindsdien ambassadeurs zijn van de Amerikaanse blues- en rootsmuziek en die hun eerste CD 'Live in Razzmataz' opnam. Op 27 januari volgt een optreden van Ernst de Corte, de zoon van Jules de Corte.

Wisselwerking

Volgens Lijnse is de kracht van een podium als Razzmatazz een mengeling van gastvrijheid, ongebondenheid, kwalitatief hoogstaande muziek en sfeer en de wisselwerking tussen publiek en muzikant. "Daarnaast hebben we een groep van zo'n 30 vrijwilligers die enthousiast zijn en zich belangeloos weten in te zetten."Zelf doet hij ondermeer de programmering." Dat is ook heel belangrijk en daar zou ik in de toekomst wel wat hulp van nieuwe vrijwilligers kunnen gebruiken. We zijn dit jaar ook een samenwerkingsverband aangegaan met het EEF (Eindeloos Eiland Festival) in Wissenkerke en houden ons succesvolle Open Podium, naast onze zolderprogrammering. Daarnaast blijven donateurs en sponsoren onmisbaar voor het in stand houden van dit unieke podium."

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox