Het Zeeuwse leven daags na de Ramp

De 22-jarige Willem Passenier was in het weekeinde van zondag 1 februari 1953 met verlof bij zijn ouders op de Noordweg in Sint Laurens. FOTO: PR
De 22-jarige Willem Passenier was in het weekeinde van zondag 1 februari 1953 met verlof bij zijn ouders op de Noordweg in Sint Laurens. FOTO: PR (Foto: PR)

MIDDELBURG - De watersnood van 1953 voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari. Oorzaak: een stormvloed in combinatie met springtij waarbij het water tot extreme hoogte steeg. In Nederland kwamen 1836 mensen om het leven; in het Verenigd Koninkrijk 307. Eén van de gevolgen van de ramp was dat men na 1953 het Deltaplan (1957) versneld uitvoerde. Hoe was de situatie dagen na de ramp?

De 22-jarige Willem Passenier was in het weekeinde van zondag 1 februari 1953 met verlof bij zijn ouders op de Noordweg in Sint Laurens. Buurvrouw Bommeljé zei dat 'alle militairen naar de dichtstbijzijnde kazerne' moesten. Het bleek in deze tijd van Koude Oorlog al gauw dat niet de Russen, maar het water Walcheren had overvallen.

Haarlem

Willem kon niet terug naar zijn kazerne in Haarlem omdat de Sloedam onbruikbaar was. De dichtstbijzijnde kazerne was de kazerne in Middelburg. Van de bevelvoerende officier moest hij een peloton van dertig vrijwilligers samenstellen. Gewapend met schoppen stapten ze in een legertruck richting Ritthem. Zakken vullen, zak op de rug, lopen en dan dumpen in een van de vele diepe gaten in de dijk. Ze werkten tot diep in de nacht, bij het licht van een motorfiets en in de vroege ochtend terug naar de kazerne; wassen, ontbijt en met nieuwe lege zakken terug naar de dijk. Na de tien dagen lang was de dijk dicht.

Radio

De derde dag vertrok Willem met de veerpont in Kortgene naar Noord-Beveland om plunderaars aan te houden. Op straat hoorde hij dat 'de meester van school' op zolder naar de radio luisterde. Het bleek Bram de Visser te zijn, waar hij les van had gehad. Met zijn radio hoorde hij op de militaire zender dat er een dropping was gepland met drinkwater, voedsel in blik, oploskoffie, chocolade, sigaretten enzovoorts voor de hulpverleners. De piloot dropte de volgende dag precies op het voetbalveld een aantal zakken en zware vaten met drinkwater.

Water

In Middelburg zelf werd op maandagmorgen vijf uur een begin gemaakt met het verstrekken van water aan de bedrijven. Tot elf uur was men de avond ervoor nog bezig geweest met het leegpompen van de machinekamer van het waterleidingsbedrijf in Oranjezon. De watervoorraad in de watertoren aan de Zuidsingel werd de eerste dagen in tankauto's overgeladen en onder de Middelburgers verdeeld.

Commissaris der Koningin

De PZC verscheen op 2 februari met een nooduitgave van vier pagina's, gedrukt op de persen van de collega's van het Zeeuws Dagblad in Goes. De drukpersen van de drukkerij in het centrum van Vlissingen raakten door het water onklaar. Een verslaggever van de krant interviewde Commisaris der koningin De Casembroot de eerste nacht om twaalf uur. De avond daarvoor had die het nieuwe gemeentehuis in Kortgene geopend. Dat stond nu onder water.

Meer berichten