Foto: ANP

Beatrix' bezoeken aan Middelburg

MIDDELBURG - Prinses Beatrix is vaak in Middelburg geweest. Zo is ze in de even jaren aanwezig bij de Four Freedoms Awards in de Nieuwe Kerk. Op 31 januari viert ze haar 80ste verjaardag. Middelburgse Luiken neemt U mee terug naar haar bezoeken in 1965 en 1967.

Het is bekend dat de Oranjes vaak naar Zeeland komen. Willem-Alexander neemt in Zeeuws-Vlaanderen bij vrienden deel aan de jacht; Wilhelmina leert op een driewieler fietsen op een buitenplaats op Walcheren en Beatrix logeert bij vrienden in Veere. Sinds Koninginnedag vanaf 1949 op 30 april wordt gevierd, heeft de Koninklijke familie drie keer op Koninginnedag Zeeland bezocht. In 1981 in Veere; in 1996 in Sint Maartensdijk en in 2010 in Wemeldinge en Middelburg.

10 september 1965

Op 28 juni maakt prinses Beatrix bekend dat ze zich heeft verloofd met de Duitse diplomaat Claus von Amsberg. In september volgt een vierdaagse rijtoer langs alle provinciehoofdsteden. Middelburg is op 10 september als laatste aan de beurt. Het bezoek duurt tweeënhalf uur. De hofwagen met kenteken AA58 komt vanuit Woensdrecht waar het paar met een helikopter aankwam. Eerst volgt een ontvangst in de Statenzaal van het Abdijcomplex. Claus vermaakt zich met de vrouwen van de gedeputeerden en fractievoorzitters en wordt door Beatrix weggeroepen omdat de rijtoer door de stad moet beginnen. Tijdens de rit gooit de uitzinnige menigte bloemen, slierten serpentines en wolken confetti in de open Rolls Royce. In de Lange Delft is er bijna geen doorkomen aan. Burgemeester Drijber spreekt later over 'een weinig disciplinair publiek'. Via de Kanaalweg keert het paar de A58 op en wordt door velen uitgewuifd richting Woensdrecht.

14 september 1967

Twee jaar later vergezellen Beatrix en Claus groothertog Jean en groothertogin Josephine-Charlotte tijdens een staatsbezoek aan Nederland. Op 14 september bezoeken ze Middelburg. Het aantal mensen langs de weg is minder vanwege de regen.Toch laat de zon zich later zien. Het bezoek is in feite niet meer dan een uitgebreid bliksembezoek. Auto-in, auto-uit, Piet Hein op, Piet Hein af. De Piet Hein is het Koninklijk Jacht, aangeboden als huwelijkscadeau in 1937 aan prins Bernhard en prinses Juliana. Via Wemeldinge gaat het naar Veere waar het gezelschap overstapt om in auto's naar Middelburg te gaan. CdK van Aartsen spreekt over de hulp die Luxemburg bood tijdens de Ramp in 1953. Bij het Sloe stapt het gezelschap in de helikopters om de Deltawerken te zien, om daarna terug te keren naar Schiphol.

Meer berichten