Containers voor verschillende soorten afval maken afvalscheiding in de binnenstad mogelijk. FOTO: FEMKE VEGT
Containers voor verschillende soorten afval maken afvalscheiding in de binnenstad mogelijk. FOTO: FEMKE VEGT (Foto: Femke Vegt )

Middelburg wil duurzame omgeving

MIDDELBURG - Om de wereld te verduurzamen is het nodig om bepaalde maatregelen te nemen. Veel gemeentes in Nederland kiezen voor een beleid wat de gevolgen voor het milieu klein houdt, zo ook de gemeente Middelburg, met haar afvalscheidingsbeleid.

"Uw afval is geen afval, maar een nieuwe grondstof. Goed uw afval scheiden levert meer grondstoffen op. Dit is beter voor het milieu. Doet u met ons mee?" Met deze vraag motiveert de gemeente Middelburg inwoners tot het scheiden van huisvuil. De gemeente is druk bezig met nieuwe manieren om het voor burgers makkelijker te maken. Het scheiden van afval levert veel op, minder restafval, meer energie en geld. Ook het broeikaseffect verminderd door het consequent scheiden van producten. Door producten te recyclen hoeft men minder te produceren.

De gemeente Middelbrug kent inmiddels verscheidene vormen van het scheiden van afval. Zo kunnen inwoners van bepaalde wijken hun huisvuil deponeren in ondergrondse containers door deze te openen met een afvalpas. Inmiddels zijn er 153 van deze ondergrondse containers te vinden in de stad en omstreken. Vijftien keer per maand kunnen bewoners hun afval kwijt waarbij ze iedere maand nieuwe punten op hun pas krijgen. Bewoners zonder ondergrondse container kunnen gebruik maken van de groene -en grijze afvalcontainers aan huis. Deze worden, afgewisseld, iedere week opgehaald langs de straat. Ook oud papier, glas en textiel kunnen worden gerecycled, verspreid door de wijken staan glascontainers en textielcontainers voor het deponeren van bijvoorbeeld kleding, linnengoed en lappen.

In de meeste wijken wordt oud papier op bepaalde vaste dagen opgehaald voor hergebruik. In de Middelburgse binnenstad en de wijk Dauwendaele kunnen bewoners gebruik maken van de oud papiercontainers. Plastic afval zorgt voor een groot probleem in de wereld, de zee drijft vol met de zogenaamde "plastic soep". Om dit te verminderen is er een afvalscheidingsbeleid gestart voor het scheiden van plastic verpakkingsafval, daarom staan er op verschillende plaatsen in de gemeente plasticcontainers. Het doel van deze aanpak is om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen. Het ingezamelde plastic wordt niet verbrand, wat bij ander afval wel het geval is, maar verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten zoals verpakkingsmateriaal, mobiele telefoons een fleecetruien. Om het milieu te sparen is de gemeente een paar jaar terug met een nieuwe proef gekomen om het aantal kilogram afval omlaag te krijgen. Wat opvalt is dat er per inwoner gemiddeld 246 kilogram restafval per jaar vrij komt. Het doel is dat er in 2020 nog maar 100 kilogram restafval wordt aangeboden. Inmiddels zijn er in een aantal wijken verschillende proeven gestart om te zien of deze manier van scheiden helpt.

Voor meer informatie over het scheiden van afval en containerlocaties in de gemeente Middelburg zie www.middelburg.nl/Inwoners/Afval

 

Meer berichten