De vleugelnoot zoals hij nu ingepast is in de binnentuin van verpleeghuis Het Gasthuis aan het Noordplein in Middelburg. Foto: SVRZ
De vleugelnoot zoals hij nu ingepast is in de binnentuin van verpleeghuis Het Gasthuis aan het Noordplein in Middelburg. Foto: SVRZ (Foto: Theo Rietveld)

De mooiste en dikste van Middelburg

MIDDELBURG - Middelburgers weten het allang: de mooiste, dikste en oudste boom van Zeeland staat in de tuin van het Gasthuis aan het Noordpoortplein. Wie heeft hem geplant? Hoe overleefde hij overstromingen, stormen en WO2? Een korte biografie van de vleugelnoot.

Sommigen beweren dat de vleugelnoot 450 jaar oud is; anderen zeggen dat het zaad pas rond 1872 is ingevoerd uit Iran. De meest waarschijnlijke reden van het bestaan van de vleugelnoot is, dat hij door chirurgijnen in de kruidentuin van het voormalige armenweeshuis is geplant. Of de boom geneeskracht heeft, is niet bekend. Men zegt wel dat, wie onder de boom staat, tot rust komt, veroorzaakt door de stof juglon die hij in het voorjaar afscheidt. De botanische naam is Pterocary fracxinifolia en is van het geslacht van bladverliezende bomen uit de okkernootfamilie. Hij komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt in Nederland incidenteel in parken aangeplant. Het is een boom die snel groeit. Het blad kan wel een halve meter lang worden, is geveerd en telt tot wel vijfentwintig deelblaadjes. De bloemen lijken op trosjes en hangen in katjes. Na de eerste vorst verliest de boom zijn blad. Het hout is bij meubelmakers zeer gewild omdat het een bijzonder soort fineerhout is. Maar 'onze vleugelnoot' rooien? Nooit niet!

Een landelijk dagblad publiceerde vorig jaar een serie artikelen waarin met twaalf bomenverzorgers wordt gesproken uit evenzoveel provincies. Hovenier Johan Antheunisse vertelt over "zijn" vleugelnoot: "De boom is het onbetwiste middelpunt van deze binnentuin, geen architect zou het in zijn hoofd halen dit groene monument te kappen." Johan blijft zich keer op keer verbazen als hij de boom ziet, met zijn hoogte van ruim twintig meter en een stamomtrek van acht meter. Toch maakt Johan zich ongerust; "De verstening is 'de dood voor bomen'. Rond het gras staat nu een hek met daarnaast een tegelpad. Bedoeld voor rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn. Maar er wordt op de ruimte voor de boom beknibbeld. Reken maar dat de boom per dag 300 liter water nodig heeft."

De vleugelnoot heeft veel moeten doorstaan. In het begin de grond waarin hij is geplant; de stormen toen er nog geen hoge bebouwing stond; later de inundatie van 1944; de sloop van het ziekenhuis en de bouw van het huidige verpleeghuis. Afgelopen december was het code oranje voor de boom: er groeiden zadelzwammen, die het oude hout aantasten. Bomendeskundige Johan Antheunisse schrijft in zijn boekje: " een boom die bindt en nog jaren te bewonderen is."

Meer berichten