Foto: J.Joosse

Hulp voor Gambiaanse kinderen

Gambia is nog steeds één van de armste landen van de wereld. Vooral in het binnenland is er gebrek aan heel veel zaken. Denk hierbij gebrek aan medicijnen, goede medische verzorging en soms ook een tekort aan voedsel. En een groot deel van de kinderen gaat niet naar school. Dit alles is van grote invloed op het leven van de Gambianen, jong en oud, maar vooral ook van invloed op het leven van kinderen met beperkingen. De ouders hebben bij deze kinderen vaak een gevoel van schaamte en ook wel onmacht. De kinderen krijgen vaak niet de aandacht die nodig is en gaan nauwelijks naar school. Reden hiervoor is dat er maar enkele scholen zijn die passend onderwijs geven.

Stichting Talokoto Nederland is al vele jaren actief in Gambia en trekt zich het lot van deze kinderen aan. Het belangrijkste doel van deze stichting is de leefomstandigheden van kinderen met beperkingen te verbeteren. Ze doen dit door deze kinderen die dingen te bieden die nodig zijn om op latere leeftijd min of meer zelfredzaam te worden. Wanneer kinderen in staat zijn te leren, wordt een geschikte school gezocht en wordt het lesgeld en leermateriaal betaald. Wanneer de kinderen medische hulp en of medicijnen nodig hebben, wordt hier voor gezorgd. Ook worden passende hulpmiddelen aan de kinderen gegeven. En er wordt aandacht besteed aan de voeding van de kinderen. Met een lege maag naar school geeft geen goed resultaat. De hulp aan deze kinderen wordt op dit moment aan 15 kinderen verstrekt in de thuissituatie, dus de kinderen verblijven zo mogelijk bij de ouders of verzorgers. En dat geeft prachtige resultaten in verbetering van gezondheid en in ontwikkeling.

Naast hulp aan kinderen met beperkingen, helpt de Stichting ook andere organisaties in Gambia die raakvlakken hebben met deze kinderen. Denk hierbij aan scholen, medische posten, de Rooms Katholieke kerk in Brikama, een skillcentre en anderen. We realiseren dit door samen te werken of goederen ter beschikking te stellen.

Zo is 2 maart vanaf het terrein van De Korte Staalbouw in Biggekerke een container vol met hulp goederen naar Gambia vertrokken. Denk hierbij aan medische zaken als verbandmiddelen, rolstoelen, speciale bedden, matrassen, allerhande schoolartikelen, school meubilair, naaimachines, kleding en schoeisel en nog veel meer. De Gambiaanse medewerker van de stichting en een medewerker van de kerk gaan zorgen dat deze goederen op de juiste plaats terecht komen.

Het transport naar Gambia wordt mogelijk gemaakt door Cboxcontainers ( www.cboxcontainers.com ) die de container beschikbaar hebben gesteld; Oosinternational (www.oosinternational.com) en Mijncontainerdienst (www.mijncontainerdienst.nl/) die het transport naar Gambia mogelijk maken. De stalling van de container en tijdelijke opslag van de goederen werd mogelijk gemaakt door De Korte Staalbouw (www.dekorte-staalbouw.nl)

De container vertrekt binnenkort uit de haven van Antwerpen en zal de 2e helft van maart in Gambia arriveren. Met de inhoud van deze container kunnen weer veel kinderen of hun ouders/verzorgers maar ook scholen worden geholpen. Stichting Talokoto Nederland bedankt allen die dit transport mogelijk hebben gemaakt en ieder die goederen beschikbaar heeft gesteld.

Meer berichten