Kees Jansen, John Kouters en Wim Slootmaker verzorgen het inloophuis voor veteranen, zoals dat nu gehouden wordt in restauratie Het Station in Vlissingen.
Kees Jansen, John Kouters en Wim Slootmaker verzorgen het inloophuis voor veteranen, zoals dat nu gehouden wordt in restauratie Het Station in Vlissingen.

Zeeuws inloophuis voor veteranen

VLISSINGEN –  "De Stichting Veteranen Ontmoetingscentrum Zeeland (SVOCZ) heeft een inloophuis voor veteranen en hun partners", vertelt voorzitter Kees Jansen. "Nu is het in een ruimte van restauratie Het Station in Vlissingen. Mogelijk krijgen wij later een eigen pand."

De activiteiten zijn op gericht op het vinden en binden van veteranen en het bieden van een mogelijkheid om samen te komen. Het inloophuis is er ook voor andere geüniformeerde beroepsgroepen, zoals politie of ambulancemedewerkers.

Jansen: "Als er problemen zijn kunnen ze hulp krijgen. Dat geldt ook voor familieleden. Wij kunnen mensen op weg helpen. Wanneer tijdens het gesprek blijkt dat er professionele hulp nodig is, dan kan er een doorverwijzing volgen." Er is een aansluiting op het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). "Als iemand gezellig met een ander wil praten kan dat ook", verduidelijkt Jansen.

Secretaris Wim Slootmaker: "De veteranen praten graag met mensen van hun uitzending." Veteranen kunnen iets ernstigs hebben meegemaakt en daar nog last van hebben. Coördinator vrijwilligers en nuldelijnsondersteuning John Kouters legt uit: "Ik sprak onlangs een Indiëganger van 95 jaar. De laatste twee jaar komt die periode terug en slaapt hij slecht. Daarom is het ook fijn dat ze kunnen komen als er behoefte is aan een gesprek. Ze praten over dingen die ze hebben meegemaakt."
Mensen komen binnen omdat ze met hun maten willen praten. Die willen hun ei kwijt. Dat lukt niet altijd bij hun echtgenote of burgermaten. Jansen: "Er is bewust gekozen om te starten in de stationsrestauratie. Vlakbij de nieuwe Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne en het fietsvoetveer naar Zeeuws-Vlaanderen. Ondertussen onderzoeken wij de kansen voor een eigen pand. Twee keer per week kunnen de mensen bij ons terecht."

Elders in het land, bijvoorbeeld in Eindhoven en Arnhem, zijn vergelijkbare initiatieven als het Vlissingse inloophuis. Informatie: veteranenzaken@avon.nl

Meer berichten
Shopbox