Met een hogedrukspuit wordt graffiti verwijderd uit een tunneltje. Foto: PR
Met een hogedrukspuit wordt graffiti verwijderd uit een tunneltje. Foto: PR (Foto: Theo Rietveld)

Graffiti: is het kunst of is het vandalisme?

Graffiti is van alle tijden. Romeinen en Vikingen deden het al. In de WO2 was het een rage onder Amerikaanse soldaten om overal waar ze kwamen de tekst 'Kilroy was here' te plaatsen. Is graffiti kunst of vandalisme? En hoe bestrijden de Walcherse gemeenten deze vorm van vandalisme?

Graffiti kan mooi zijn; echte kunstenaars krijgen opdrachten, zoals in Middelburg en Vlissingen. Tags zijn handtekeningen, snel aangebracht op muren, bruggen of tunnels. Wanneer worden ze verwijderd? Door wie? Inwoners kunnen graffiti telefonisch, per e-mail of digitaal melden bij de drie Walcherse gemeenten. Ik besluit om in elke gemeente mensen te spreken die voor het verwijderen verantwoordelijk zijn.

Middelburg

Maurice de Kok werkt sinds 1992 bij de gemeente Middelburg als opzichter bouwkundig beheer. Maurice: Tot twintig jaar geleden reden onze beide schilders elke veertien dagen een rondje door de stad, om graffiti weg te halen bij tunnels en andere plekken. De grootste hype is wel voorbij. We verzamelen de meldingen die via de website, een telefoontje, mail of via een collega van Stadsbeheer zijn binnengekomen. Graffiti halen we alleen weg als het op gemeentelijke eigendommen zit; al het andere gebeurt onder verantwoordelijkheid van de particuliere eigenaar of andere overheid. Die proberen we wel te achterhalen en we geven de melding dan door. Het aantal tags neemt af. Jaarlijks verwijdert de gemeente nog zo'n vijftig graffiti tekeningen.

Veere

In het gemeentehuis in Domburg spreek ik met wethouder Jaap Melse en Jacques Bults, senior beleidsmedewerker. Jacques: Een melding kan telefonisch, via de website of via mail binnenkomen. We hebben een contract afgesloten met een extern bedrijf uit Zuid-Holland dat voor ons de graffiti verwijdert (€20.000 per jaar). In de zomer rijden ze één keer per veertien dagen een graffiti ronde; dit geldt ook voor het illegaal aanplakken van affiches. Aanstootgevende graffiti zoals pornografische beelden of racistische kreten worden door ons direct verwijderd. In de gemeente Veere zul je trouwens niet veel graffiti aantreffen.

Vlissingen

Ik mail tien vragen naar de afdeling communicatie van Vlissingen en krijg nog diezelfde dag antwoord van Rijnie de Witte. Ook hier drie mogelijkheden om graffiti te melden: telefonisch, via mail of website. De werkwijze van melding tot actie is dezelfde als bij Middelburg. Bij hoge uitzondering wordt een extern bedrijf ingezet. Ook hier zijn tunneltjes favoriet; de laatste twee jaar neemt het aantal bekladdingen af.

Tot slot

Overlast van graffiti op Walcheren valt mee. Waar graffiti mag, oordeel zelf: is het vandalisme of kunst?

Meer berichten
Shopbox