voorzitter Ton van Ombergen van Nationale Vereniging de Zonnebloem, regio Zeeuwse Eilanden zet zich vol passie in voor De Zonnebloem.
voorzitter Ton van Ombergen van Nationale Vereniging de Zonnebloem, regio Zeeuwse Eilanden zet zich vol passie in voor De Zonnebloem.

Zonnebloem bezorgt mensen plezier

"De Zonnebloem wil mensen met een lichamelijke beperking een beetje plezier geven en ze meer in de samenleving terugbrengen", vertelt voorzitter Ton van Ombergen van Nationale Vereniging de Zonnebloem, regio Zeeuwse Eilanden.

VLISSINGEN – De Zonnebloem wil sinds 17 januari 1949 het leven van mensen met een lichamelijke beperking verrijken door sociale en recreatieve activiteiten mogelijk te maken. En streeft naar een samenleving waaraan deze mensen zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. In Zeeland zijn er 400 vrijwilligers die zich inzetten om mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking een fijne tijd te bezorgen. Van Ombergen: "Een nieuwe trend zijn de kleinschalige vakanties. Het is duidelijk dat de gasten van grote groepen af willen. Zodat ze zelf een stem hebben bij het kiezen van een bestemming. Voor kleine groepen is ook ruimere aandacht." Er zijn meer activiteiten, zoals toneel- en cabaretvoorstellingen, bingo's, zangmiddagen en busreizen naar bijvoorbeeld het Watersnoodmuseum. Verschillende afdelingen houden boottochten. De mensen zijn de hele dag weg en gebruiken een maaltijd aan boord. Een flinke operatie, want er gaan bedden, tilliften en verpleegkundigen mee. Van Ombergen: "Vrijwilligers zorgen dat de mensen met een rolstoel of rollator bij activiteiten kunnen zijn. De mensen worden er blijer van." Zonnebloem, regio Zeeuwse Eilanden zorgt voor begeleiding en kennisoverdracht aan nieuwe vrijwilligers. "Een belangrijk deel van ons werk zijn de één op één-contacten. Ze drinken een kop koffie, raken in gesprek en doen een spelletje. Of ze gaan naar buiten, een bezoek brengen aan de Vlissingse boulevard, of naar elders. De onderlinge contacten zijn belangrijk." De organisatie is ook bekend door de vaarvakanties met het grote passagiersschip De Zonnebloem. Dit jaar zijn het er 40, die ver van tevoren zijn volgeboekt. "Ik ben actief bij De Zonnebloem, omdat ik iets nuttigs wil doen voor de samenleving. Ik kende de Zonnebloem van de reisjes die mijn moeder maakte."

Meer berichten
Shopbox