Kinderen van basisschool Wilgenhof zijn bezig met het project Dieren in de kunst.
Kinderen van basisschool Wilgenhof zijn bezig met het project Dieren in de kunst. (Foto: KKW)

Kinderkunstweek leert kinderen kijken naar kunst

Voor de zevende keer start de Kinderkunstweek(KKW) op tientallen basisscholen in Zeeland. Het thema is: Dieren in de kunst, een boel beesten. Kinderen kunnen met een volle stickerkaart voor 10 euro het kunstwerk KIP kopen, gemaakt door de uit Middelburg afkomstige kunstenaar Thijs Persijn. De KKW duurt nog tot en met 18 maart. Reden voor een interview met projectleider Joyce de Looff.

door Theo Rietveld

De afspraak is snel gemaakt: Joyce werkt bij het bedrijfskundig cluster en is betrokken bij de opleidingen bedrijfskunde en bedrijfseconomie aan de University of Applied Sciences in Vlissingen. Joyce is geboren in Vlissingen, vertrok voor haar studie en werk naar Rotterdam en is inmiddels weer terug in de Scheldestad. Om, zoals ze zegt, verbinding te zoeken in de regio. Joyce: Misschien een te ambitieus doel om de regio leefbaar te houden. Dat zal ik niet alleen kunnen.

Projectleider

Joyce: Ik ben al eerder bij de Stichting Kinderkunst betrokken geweest, als projectondersteuner. Vanaf het moment dat ik vier dagen per week ben gaan werken, heb ik de keus gemaakt om het werk van mijn voorganger, John Louws, over te nemen. Dat doe ik samen met collega Bram de Muijnck. Mijn motivatie om mij vrijwillig in te zetten is, dat ik van huis uit in kunst ben geïnteresseerd en ik graag wil dat kinderen van vandaag zo vroeg en breed mogelijk met kunst in aanmerking moeten kunnen komen.

Digitaal

Joyce: De KKW bestaat uit drie pijlers: het ideeënboek, de kinderkunstbon en de website. Nieuw zijn de digitale lessen (beeldbeschouwen). Deze zijn geschreven door Marja Geerse en vormgegeven door ontwerper Martien Luteijn. Het cultuureducatiepakket van de KKW geeft een minimum aan werkvoorbereiding voor de leerkracht en een rijkdom aan ideeën en praktische tips. Dit jaar gaan er zo'n 80 scholen mee aan de slag. Belangrijk is om kinderen tussen 4-12 jaar in contact te brengen met hedendaagse kunst, om ze te leren kijken naar kunst. Ze sparen stickers voor op de Kinderkunstbon en kunnen bij galeries, ateliers en musea terecht.
Nieuw dit jaar is dat er (dier)thema's voorgesorteerd zijn voor alle jaargroepen. Zo kijken kinderen uit groep 1,2 en 3 naar katten in de kunst en kijken kinderen van groep 7,8 kijkt naar de controversiële kant van dieren, kunst van dieren, mag dat eigenlijk wel? De KKW blijft zich vernieuwen Joyce zal samen met de leden van de Stichting hier vorm aan geven. Doel blijft om nog meer scholen enthousiast te krijgen voor dit project.

kinderkunstweek.nl

Meer berichten
Shopbox