18de eeuws boek over Vlissingen heruitgebracht

Het eerste exemplaar werd door Joep Bremmers uitgereikt aan Burgemeester Bas van den Tillaar. Foto: Ron van Maanen.
Het eerste exemplaar werd door Joep Bremmers uitgereikt aan Burgemeester Bas van den Tillaar. Foto: Ron van Maanen. (Foto: Ron van Maanen)

VLISSINGEN - Het is een lijvig boekwerk geworden. 'Beschryvinge der stadt Vlissinge' waarin Jasper Jaspersen Brasser uitgebreid beschreef hoe Vlissingen er aan toe was halverwege de 18de eeuw.

Brasser, een bierbrouwer uit Vlissingen schreef het in 1754. Tien jaar geleden kwam gemeentearchivaris Ad Tramper op het idee om het boek dat in het gemeentearchief in de Hellebardierstraat veilig lag opgeborgen te digitaliseren. Hij benaderde daarvoor schrijver Joep Bremmers die het handschrift van Brasser opnieuw op papier te zetten. Tijdens de boekpresentatie afgelopen vrijdag in het Vlissingse stadhuis vertelde Tramper dat dat nog een heel gepuzzel was geweest en dat vaststond dat de originele teksten uit het boek in tact moest worden gelaten en dus niet aangepast aan de huidige tijd. Wel zijn hier en daar wat voetnoten en een index aangebracht die een en ander verduidelijken. Wat maakt de schrijfsels van Brasser nu zo bijzonder? De man gaf een prachtig stadsbeschrijving van het Vlissingen in de 18de eeuw, na de gloriejaren van de Gouden Eeuw toen de stad enigszins in verval was geraakt. Joep Bremmers: "Hij geeft een beschrijving van de stad, van de Vlissingse volksaard, zonder een eigen mening op te dringen." Vooral de uitgebreide beschrijving en uitleg van ondermeer de vismijn en het Perrydokje geven een beeld van de stad in die tijd. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Burgemeester Bas van den Tillaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden