Foto: GOOGLE STREETVIEW

ZRTI ontvangt 11 stralende girls tijdens Girlsday

Vlissingen - Vandaag, donderdag 12 april, is het Girlsday en mogen 11 meisjes van de basisscholen De Vliete uit Wissenkerke en Palmenhof uit Sint Laurens achter de schermen komen kijken van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen.

In een simulatiesetting gaan de meiden zelf het hele bestralingsproces doorlopen. We maken eerst een CT-scan en met een bestralingsplan mogen ze het bestralingstoestel bedienen. De meiden gaan ook hulpmiddelen maken en zien de 3D-printer in actie. Met deze dag wil het ZRTI meisjes interesseren voor een technisch beroep.

Een bestralingsbehandeling is één al techniek. Het begint met het bepalen van de stralingsdosis en de opdracht die het bestralingstoestel moet krijgen voor een effectieve behandeling (dosisplanning). Het onderhoud van de bestralingstoestellen, de kwaliteitscontroles, de juiste stralingsdosis en de bepaling van het stralingsgebied zorgen samen zorgen voor een veilige en effectieve behandeling.

Aan het bezoek van de meiden zijn de nodige voorbereidingen getroffen. Het ZRTI is een hightech bedrijf met bijzondere, technische en state of the art apparatuur. Het is geen plek waar kinderen aan de knoppen mogen zitten. Het is dan ook erg bijzonder dat het ZRTI hier een uitzondering voor maakt. De meiden zullen uiteraard nu geen patiënten behandelen, maar zijn wellicht wel toekomstige behandelaars of technici.

Dit bezoek maakt onderdeel uit van de landelijke Girlsday: een initiatief van VHTO voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Op deze wijze maken meisjes al op jonge leeftijd kennis met bèta, techniek en ICT. Onbekend maakt onbemind. Veel vrouwelijk technisch talent gaat verloren, omdat meisjes vaak niet weten welke beroepen er zijn. Bovendien ontbreekt het hen aan rolmodellen; zij kennen maar weinig vrouwen die in de techniek werken. Girlsday helpt de blik van deze meisjes te verbreden en kan hun loopbaankeuze beïnvloeden. Zo laat Girlsday meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en ICT van dichtbij beleven! Dit jaar mogen 11.000 mogen bij 350 bedrijven op bezoek!

ZRTI

Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut biedt mensen met kanker hoogwaardige radiotherapie (bestraling) en persoonlijke aandacht in een aangename omgeving. Belangstellenden kunnen voor meer informatie kijken op de website van het ZRTI: www.zrti.nl.

Meer berichten