Janny Fioole werkte eerst als leerkracht in het basisonderwijs en daarna was ze zo'n dertig jaar directeur van Kinderopvang Walcheren. Ook na haar pensioen werkt ze nog met kinderen, maar nu op Sri Lanka.
Janny Fioole werkte eerst als leerkracht in het basisonderwijs en daarna was ze zo'n dertig jaar directeur van Kinderopvang Walcheren. Ook na haar pensioen werkt ze nog met kinderen, maar nu op Sri Lanka.

Aan de wieg van Sri Lanka Support

Als jong meisje zat Janny Fioole altijd tussen de kinderen, dus toen de directeur van de christelijke Kweekschool in Middelburg iets over zijn school kwam vertellen in de klas van de destijds 15-jarige Janny, was ze gelijk enthousiast. Ze koos voor de kleuteropleiding en vandaag, zestig jaar later, werkt ze nog steeds voor en tussen de kinderen. Alleen niet meer in het Zeeuwse, maar op Sri Lanka.

door Rachel van Westen

"Ik ben aan mijn opleiding begonnen op de Kweekschool aan de Heerengracht, bij het Smytegeldbruggetje in Middelburg", blikt Janny terug. "Op mijn zeventiende stond ik voor een klas met veertig kinderen." Later ging Janny aan de slag als hoofdleidster van de kleuterschool in Kamperland en op 21-jarige leeftijd stapte ze in het huwelijksbootje. Op die school, en dat was in die tijd beslist uniek, mocht je ook na je huwelijk blijven werken, maar zodra je zwanger werd, volgde je ontslag. Dat gebeurde toen Janny 29 jaar was, maar dit betekende voor haar niet het eind van haar werkzame leven. Toen haar oudste kind was geboren, begon ze aan de Kinderdijk met de eerste kinderopvang in Zeeland. Dertig jaar lang werkte ze met heel haar ziel en zaligheid voor de kinderopvang en toen ze zestig jaar was en de kans kreeg om te stoppen met werken met zeventig procent van haar laatst verdiende loon, besloot ze om gebruik te maken van die mogelijkheid, zodat ze meer kon gaan reizen. "Ik reisde al veel, en dat is fantastisch, maar het wordt nog mooier als er een doel aan verbonden zit." Dat moment kwam toen de twee jongere zussen van Janny vol verhalen terugkwamen van een reis door Sri Lanka. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk en eind 2002 trok Janny drie maanden lang door Sri Lanka. "Daar kwam ik een leraar tegen die mij uitnodigde om op 'zijn school' te komen kijken. Het schoolhoofd liet weten dat ze een extra lokaal nodig hadden. Ik beloofde om terug te gaan naar Nederland en geld in te zamelen. Een jaar later werd met hulp van ouders, leerkrachten, oudere schoolkinderen en militairen het benodigde lokaal gebouwd. Wij zorgden voor de materialen en de inzet kwam van de Sri Lankanen." Deze actie zorgde voor het ontstaan van de Stichting Sri Lanka Support. Deze stichting wil de levensomstandigheden van individuele kinderen verbeteren. "Er volgde meer projecten en al snel werd duidelijk dat het belangrijk is voor de continuïteit van de projecten dat er regelmatig iemand aanwezig is. Daarom besloot ik om drie maanden op Sri Lanka, drie maanden in Nederland te gaan wonen. Het ritme drie maanden Zeeland, drie maanden Anuradhapura bevalt mij prima. Als ik zo gezond blijf hoop ik dat nog lang vol te houden", besluit Janny.

Sudu Madam

Ooit was er een Nederlandse kolonie gevestigd op Sri Lanka. "Het valt me regelmatig op dat de Nederlanders hier veel hebben achtergelaten. In de Sacred City probeerden ze mij vorige week nog een V.O.C. munt te verkopen", vertelt Janny. "Maar we kunnen nog veel van de mensen hier leren hoor. Ik heb bijvoorbeeld enorm veel waardering voor de manier waarop hier oplossingen worden gevonden. Met weinig middelen, gereedschap en geld krijgen ze hier toch heel veel voor elkaar. Ik blijf me daarover verbazen. Verder zijn de regels hier heel ontspannen. Alles... bijna alles kan hier. Dat is aan de ene kant een zegen, maar aan de andere kant kan het ook wel eens voor wat verwarring zorgen. De mensen zijn hier echt heel vriendelijk en die vriendelijkheid mis ik elke keer als ik terug ben in Nederland. Hier, in Sri Lanka, ben ik Sudu Madam, de witte vrouw", lacht Janny.

Meer over de stichting op www.srilankasupport.nl

Meer berichten