Een archieffoto uit 1914 van de ingekwartierde Nederlandse soldaten die poseren op de kaai in Veere, voor het Schotse huis 'Het Lammeken'. FOTO: BEELDBANK ZB, COLLECTIE JAN MIDAVAINE
Een archieffoto uit 1914 van de ingekwartierde Nederlandse soldaten die poseren op de kaai in Veere, voor het Schotse huis 'Het Lammeken'. FOTO: BEELDBANK ZB, COLLECTIE JAN MIDAVAINE (Foto: Beeldbank ZB, collectie Jan Midavaine)

Veere en de Groote Oorlog (1914-1918)

In Museum Veere is vanaf 19 mei de bijzondere tentoonstelling Tussen Hoop en Vrees: Veere en de Groote Oorlog (1914-1918) te zien. De tentoonstelling laat in de Schotse Huizen en het Stadhuis zien hoe honderd jaar geleden het leven 'tussen hoop en vrees' moet zijn geweest in Veere en omstreken.

VEERE - Op 11 november 1918, dit jaar dus 100 jaar geleden, kwam er een einde aan de Groote Oorlog, de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die zelfs in het destijds slaperige vissersstadje stadje Veere zijn sporen naliet.

Vliegveld

In Veere en omstreken spoelden na stormen tientallen mijnen aan. En hoorde men vaak de oorverdovende knallen als deze tot ontploffing werden gebracht. In Veere werd daarvoor zelfs in 1916 een mijnenmagazijn gebouwd. Het staat er nog steeds. Wie er een goede bestemming voor weet mag het zeggen. Het marine vliegkamp dat er op een steenworp afstand van de eeuwenoude kerk, in 1917 werd aangelegd, bleef niet lang in gebruik. Maar werd daarna wel door Anthony Fokker gebruikt om er een aantal jaren zijn succesvolle Fokker-vliegtuigen te bouwen.

Vissers

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en het bombardement van Antwerpen in oktober 1914, vluchtten ongeveer een miljoen Belgen naar het neutrale Nederland. Ook in Veere streken ze neer: Antwerpenaren die hun brandende stad in paniek ontvluchtten. de vissers uit Heist en omstreken, die een tijdelijk onderdak vonden in de haven van Veere voor ze zich uiteindelijk in Zierikzee voor de duur van de oorlog vestigden.

Ingekwartierd

De soldaten die in schuren en achterkamers ingekwartierd werden en hun ogen uitkeken naar al die vrouwen en meisjes met hun vele rokken, beukjes, bovenmutsen en bloedkoraal. Gevluchte Belgische kunstenaars, zoals Walter Vaes die met zijn familie zijn toevlucht zocht bij Albert Ochs, de beminnelijke, schatrijke eigenaar van het Schotse Huis 'De Struijs'. Vissers uit Heist en omstreken die een tijdelijk onderdak vonden in de Veerse haven.

Invloed op Veere

De expositie vertelt over de invloed die de Eerste Wereldoorlog had op het leven in Veere en omstreken aan de hand van foto's, krantenartikelen en andere archiefstukken. Samensteller Nicolette van Neste weet veel te vertellen over deze periode. Met de medewerking van velen verzamelde ze de bijzondere foto's, krantenberichten en archiefstukken.

Gevluchte kunstenaars

Ook wordt Zeeuws werk getoond van onder meer Walter Vaes en de andere gevluchte Belgische kunstenaars die in Domburg en Vlissingen verbleven. Afzonderlijk wordt er aandacht besteed aan het werk van garnizoenscommandant Johannes ten Klooster en zijn er foto's te zien uit de oorlogsjaren van Albert Ochs en zijn dochter Alma, die toen samen het middelpunt vormden van de Veerse kunstenaarsgemeenschap. Dit thema is samengesteld door gastconservator Joost Bakker.

De tentoonstelling is tot stand gekomen met foto- en archiefmateriaal van uiteenlopende archieven, bibliotheken en instanties waaronder het Zeeuws Archief en ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Meer berichten