Burgemeester Harald Bergmann in zijn kantoor in het Stadskantoor. FOTO: FEMKE VEGT
Burgemeester Harald Bergmann in zijn kantoor in het Stadskantoor. FOTO: FEMKE VEGT (Foto: Femke Vegt)

De burgemeester over zijn en onze stad

Iedereen kent hem wel, Harald Bergmann. Burgemeester van de gemeente Middelburg. We zien hem vaak op zijn fiets door de stad rijden en bij de opening van evenementen. Maar een burgemeester doet meer dan alleen lintjes doorknippen. 2018 is een bijzonder jaar voor hem, hij wordt dit najaar opnieuw aangesteld als burgemeester voor de komende zes jaar. Zijn loopbaan begon ooit in Albrandswaard, Zuid-Holland, waar vandaan hij na zeven jaar met zijn gezin naar het, naar eigen zeggen, historische Middelburg vertrok. Hoog tijd om een gesprek met hem aan te gaan over het Middelburg van ons allemaal, over de afgelopen jaren, over zijn visie op de toekomst en over mensenrechten als belangrijk onderdeel van Middelburg.

door Femke Vegt

Middelburg - De carrière van Harald Bergmann begon ooit in Zuid-Holland, waar hij werkzaam was als gemeenteambtenaar in Rotterdam, actief werd in de politiek en gekozen werd tot voorzitter van Deelraad Centrum. Toen er een functie vrij kwam als burgemeester in de gemeente Albrandswaard, besloot hij te solliciteren. "Je kan wel solliciteren op zo'n functie, maar past het ook bij je? Dat is iets wat je jezelf af moet vragen" aldus Bergmann. Na zeven jaar in functie te zijn geweest in Albrandswaard, kwam er een nieuwe uitdaging op zijn pad: de gemeente Middelburg, met bijna het dubbele aantal inwoners. "Eigenlijk waren we nog nooit in Middelburg geweest, we besloten er met het gezin een aantal keer naartoe te gaan om de sfeer te proeven. Helaas zat het weer steeds niet mee. Iedere keer als wij Middelburg in reden regende het. Maar desondanks; wat een fijne sfeer. Als je de Kaai op komt rijden, dan voel je het al. Middelburg ademt sfeer".

Scherp

Het gezin was eigenlijk gelijk verkocht. De kinderen vonden snel hun plek op school en hebben het naar hun zin. Ook zijn vrouw wil de komende tijd nog niet weg uit de gemeente. "Als je opnieuw wordt aangesteld moet je je toch afvragen, en ook rondvragen, of ze je niet zat zijn en of je het wel goed doet. Dit vraag ik natuurlijk aan mijn werkgever, maar ook de gemeenteraad bepaald mee. Je moet scherp blijven en gevoelig zijn voor bijzonderheden. Natuurlijk niet té gevoelig want dat kan het functioneren beïnvloeden."

Samenwerking

Er zijn natuurlijk verschillen tussen beide gemeentes. Wat vooral opviel is dat de gemeente Albrandswaard aan een grote stad grenst, namelijk Rotterdam. Wat resulteerde in dat Rotterdam vaak het voortouw nam, dit zorgde ervoor dat de samenwerking wat meer vanzelfsprekend was. "Het valt op dat ik hier meer zelf kan bepalen als burgemeester voor mijn gemeente dan in het Rijnmondgebied, omdat je daar toch met de stroom meegaat in de dynamiek van de stad. Wat hier meer is, is de eenheid en de gemeenschappelijkheid op Walcheren."

Er is meer

Bergman gaat verder: "Wat ik heb gemerkt in mijn tijd daar, maar ook hier, is dat de Randstad zich neerzet als het belangrijkste en grootste deel van ons land. Maar er is zo veel meer dan dat. De visie op Nederland is daar heel anders. In de rest van het land wonen vele malen meer mensen dan in de Randstad, en ook de andere provincies doen ertoe". Er gebeurt heel veel in Zeeland, er is industrie, er is toerisme, wij dragen als provincie ook zeker bij aan de economie. "Toen ik burgemeester werd, ben ik de collega-burgemeesters in en buiten Zeeland gaan bezoeken met de vraag 'wat speelt er nou allemaal hier en wat is mijn visie voor de gemeente Middelburg'. Zeeland promoten als provincie, niet alleen de stad Middelburg. Het gaat om ons allemaal. "

Middelburg

Bergmann heeft zich heel goed kunnen wortelen in de stad. "Ik zag de advertentie voor de functie burgemeester van de gemeente Middelburg in de krant, en ik zei tegen mijn vrouw Middelburg; dat is het gewoon. We hebben een aantal keer op verschillende dagen de stad bezocht. Ik had van te voren niet op internet opgezocht wat Middelburg was en wat er speelde in de gemeente, ik wilde het met eigen ogen zien.

Groeten

"Wat mij opviel is dat Middelburg echt een stad met historie is, maar toch met een beetje een dorps karakter. Dit omdat mensen elkaar op straat groeten, men kent elkaar. We zijn die dagen in alle wijken geweest om echt een goed beeld te krijgen van de stad. Middelburg is namelijk groter dan alleen het centrum. Na deze bezoeken zei mijn vrouw, 'dit zie ik wel zitten, laten we een poging wagen'. Ik vind het belangrijk wat mijn gezin er van vindt, want burgemeester ben je als gezin. Dat hebben wij thuis altijd tegen elkaar gezegd. Het is dan wel mijn werk maar ik vind het wel belangrijk dat zij daarbij worden betrokken".

Dynamisch

"Waar je als burgemeester rekening mee moet houden is dat er nooit taken af zullen zijn. In de afgelopen jaren ben ik met taken gestart. Ik heb bepaalde dingen af kunnen ronden, maar de grotere taken, die blijven. Waar we als gemeente aan willen werken, is dat de burger zich gehoord voelt. We willen duidelijkheid verschaffen en mensen ook tegemoet komen. Dit is een voorbeeld van een taak die nooit af is, de mens is dynamisch en daar moet de gemeente zich aan aanpassen".

Mensenrechten

Naast zijn functie als burgemeester zet Bergmann zich onder andere in voor de rechten van de mens. "Middelburg heeft altijd open gestaan voor de ontvangst van vluchtelingen, van oudsher heeft de gemeente verschillende groeperingen opgevangen in onze samenleving." Ieder jaar komt er een mensenrechtenvertegenwoordiger uit een land waar deze rechten minder vanzelfsprekend zijn, om hier een tijdje te huisvesten, te spreken en een netwerk op te bouwen om zo in het land van herkomst met nieuwe energie te werk te gaan.

Meewerkstand

"De samenleving zijn wij zelf. We zijn zelf aan zet en we moeten niet gaan zitten wachten. Ik probeer mensen altijd in de meewerkstand te krijgen. We kunnen allemaal samenwerken en van kleine dingen grote dingen voor elkaar krijgen. Ik zeg altijd, de bewoners maken de stad. We hebben een mooie stad en ik hoop dat de bewoners de stad blijven maken".

 

Meer berichten