Jessica Schardijn van Zorgbureau Zeeland vol trots op de bakfiets waarmee zwerfafval opgehaald wordt in Paauwenburg. Buurtbewoner Jan van Adrichem geeft vast het goede voorbeeld. FOTO: CONNY DEN HEIJER
Jessica Schardijn van Zorgbureau Zeeland vol trots op de bakfiets waarmee zwerfafval opgehaald wordt in Paauwenburg. Buurtbewoner Jan van Adrichem geeft vast het goede voorbeeld. FOTO: CONNY DEN HEIJER (Foto: Conny den Heijer)

Op de bakfiets tegen zwerfafval Paauwenburg

Als je door de Dreesstraat in Vlissingen rijdt valt het niet eens direct op. Wie goed oplet ziet de Brocanterie van Stichting Curieus, met een flinke bakfiets voor de deur. Die past niet helemaal in de collectie, of toch wel?

door Conny den Heijer

VLISSINGEN - Naast een lifestyle winkel met oude en opgeknapte spullen, biedt Stichting Curieus dagbesteding aan mensen die moeilijk terecht kunnen op de arbeidsmarkt of psychische problemen hebben. Maar het is ook een sociaal punt voor buurtbewoners die er binnen kunnen lopen voor een kopje koffie en een praatje. In het pand van de voormalige fietsenzaak zit een brocanterie waar in een ongedwongen sfeer lekker wordt geknutseld en gerepareerd in de achter gelegen werkplaats. Een van de cliënten is er druk bezig met de restauratie van een oude schommelstoel die hier en daar wat houtwormgaatjes vertoont en dringend een nieuwe zitting nodig heeft. "Geen probleem", zegt de cliënt, "We maken er hier weer hier iets moois van."

Niet alle cliënten vinden het leuk om te knutselen, daarom is de 'Troepgroep' in het leven geroepen. Voor hen is de prachtige bakfiets waarmee zij sinds vorige week op pad gaan om zwerfafval op te halen in de wijk Paauwenburg. En het loont: in tijd van een middag is er al een vuilniszak vol afval opgehaald. "Hopelijk geven we hiermee een signaal af naar de buurtbewoners want er ligt veel achter op straat wat in de prullenbak hoort", zegt Jessica Schardijn van Zorgbureau Zeeland. "Onze cliënten vinden het heerlijk om buiten te zijn en een beetje op te ruimen en zo houden we de buurt leefbaar. Waardering voor je werk is belangrijk voor je eigenwaarde en hier in de wijk doe je sociale contacten op, alles in een gemoedelijke sfeer zonder werkdruk. Onze cliënten maken kennis met bedrijven of volgen een opleiding. Wij doen er alles aan zodat zij zich kunnen ontplooien."

Meer informatie www.stichtingcurieus.nl

Meer berichten