Op het schoolplein van de Acaciahof aan de Zuidsingel poseert Mare (rechts) met haar vriendinnen Nina, Lois en Noes. FOTO: THEO RIETVELD
Op het schoolplein van de Acaciahof aan de Zuidsingel poseert Mare (rechts) met haar vriendinnen Nina, Lois en Noes. FOTO: THEO RIETVELD (Foto: Theo Rietveld)

Mare Broekhuis promoot boeken

Op woensdag 7 maart werd de toen 11-jarige Mare Broekhuis verrast. Die morgen werd ze in de klas geïnstalleerd als Senaatslid door kinderboekenschrijfster Wieke van Oordt. Zij vertegenwoordigt Zeeland in de Nederlandse Kinderjury. Dankzij een prima sollicitatiebrief. De Pluim die de Kinderjury aan het beste kinderboek mag uitreiken is de enige publieksprijs in de boekenwereld die door kinderen wordt bepaald en uitgereikt.

door Theo Rietveld

MIDDELBURG - Op een vrijdagmiddag ontmoet ik Mare voor het eerst in groep 8 van de Acaciahof aan de Zuidsingel in Middelburg. Even later krijg ik van meester Jeroen toestemming om een foto te maken op het schoolplein. In school zoeken we een rustige plek om te praten. Ze vertelt hoe het allemaal is begonnen. Mare: "Eind vorig jaar heb ik een sollicitatiebrief geschreven naar de Kinderjury. Ik heb helemaal niet meer gedacht dat ik antwoord zou krijgen. Tot woensdag 7 maart. Toen kwam er iemand van de Kinderjury en een kinderboekenschrijfster bij mij in de klas. Ze vertelden me dat ik Zeeland mocht vertegenwoordigen in de Nederlandse Kinderjury en toen werd ik geïnstalleerd als Senaatslid."

Vergadering

"De eerste vergadering was in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. We kregen daar een workshop Boek Beoordelen, een rondleiding en een lunch. De bedoeling is dat alle twaalf Senaatsleden campagne voeren om lezen populair te maken. Ik heb in mijn klas al aan leespromotie gedaan. Iedereen heeft een top drie bij mij ingeleverd met lievelingsboeken. De lijsten tellen mee met alle andere boekstemmen voor het beste kinderboek. Er zijn twee leeftijdscategorieën: 6 tot en met 9 en 10 tot en met 12 jaar. Waarom ik zo van boeken lezen houd? Vroeger lazen mijn ouders mij om de beurt voor. Toen ik zelf kon lezen, mocht ik boeken uitkiezen en ik ben niet meer opgehouden. Vaak kies ik een boek om de titel en lees de tekst op de achterkant. Mijn lievelingsschrijver is Rob Ruggenberg." Eind vorig jaar ontmoette Mare de schrijver in een boekwinkel in Aagtekerke. Daar heeft ze Piratenzoon gekocht met handtekening. Mare: "Het fijnste vind ik dat je helemaal in een boek kan verdwijnen. Wat ik later worden wil? Boswachter! Heerlijk in de natuur zijn en genieten van wat je ziet." "Ook lekker lezen op een bank?", vraag ik. "Mmmm..." Met een guitige lach verraadt ze het antwoord. "Senaatslid blijf ik tot 16 mei; tot die tijd kan elk kind op de website van de Kinderjury op zijn of haar beste boek stemmen." En Mare? Dit keer mag ze niet stemmen, maar haar mooiste boek laat zich raden...

De winnende boeken worden op woensdag 27 juni bekend gemaakt.

Meer berichten