Krista Krijger is sinds kort een nieuw avontuur aangegaan als dolfijnentrainer bij Curaçao Dolphin Therapy en Research Center. FOTO'S: ARCHIEF KRISTA KRIJGER
Krista Krijger is sinds kort een nieuw avontuur aangegaan als dolfijnentrainer bij Curaçao Dolphin Therapy en Research Center. FOTO'S: ARCHIEF KRISTA KRIJGER (Foto: )

Werken met dolfijnen op een tropisch eiland

Dolfijnen trainen op een tropisch eiland. Dat klinkt als de ultieme droom, maar voor Krista Krijger is het toch echt realiteit. Vier jaar geleden verliet ze Renesse om op Curaçao met zeezoogdieren te gaan werken.

door Rachel van Westen

"Het heeft altijd al een beetje door mijn hoofd gespookt om weg te gaan uit Nederland", vertelt Krista. "Na mijn stage in Australië wist ik zeker dat ik ergens wilde wonen waar het lekker warm is en waar ik met zee(zoog)dieren kan werken. Sinds kleins af aan heb ik een passie voor haaien en daardoor ben ik uiteindelijk ook mijn studies gaan doen in de dierensector. Tijdens mijn stages leerde ik met zeehonden en bruinvissen werken." Krista ging steeds meer van zeezoogdieren houden, maar toch weet ze een minpuntje te noemen over het werken met deze diersoorten. "Het is echt supergaaf, maar in de winter is het ook superkoud! Dan word je echt niet zo gelukkig wanneer je al klappertandend en met ijspegels aan je vingers bezig bent met vis en water. Maar nu ben ik heel misschien ook wel een koukleum eerste klas", geeft ze lachend toe.

Na haar studie kwam ze niet erg makkelijk aan het werk in of rondom het Zeeuwse. Daarom besloot ze om het anders aan te pakken. 'Als ik dan toch naar de andere kant van het land moet, dan ga ik maar gelijk ergens heen waar het lekker warm is', besloot ze. Op die manier kwam ze terecht bij het zeeleeuwenteam van Curaçao Sea Aquarium Park. "Ik was zelf nog nooit op Curaçao geweest en wist ook eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar goed... ik kon daar het werk doen wat ik graag wilde en het is er lekker tropisch, dus koffers pakken en gaan!"

Gevoel voor humor

Zeeleeuwen zijn ontzettend leuke, eigenwijze dieren. Iedere dag zorgen ze wel weer voor een nieuw avontuur. Ze hebben echt gevoel voor humor en zullen zeker geen kans onbenut laten om te checken of je wel fris en fruitig bent na die Happy Hour van de vorige avond. Samen met mijn team heb ik mooie jaren gehad. Leuke presentaties kunnen geven, veel kunnen bereiken en daarbij is het mooi als mensen geïnteresseerd zijn in je werk, want dan kun je ook echt je kennis delen. Daarnaast werkte ik de eerste jaren ook op een groot zeilschip, waarmee we snorkeltrips deden. Voor mij niet bepaald vervelend om naar je werk te gaan dus! Ik ben sinds kort een nieuw avontuur aangegaan als dolfijnentrainer bij Curaçao Dolphin Therapy en Research Center. Ontzettend mooi en dankbaar werk met heel veel uitdaging. Ik heb het daar erg naar mijn zin en leer veel, dus voorlopig blijf ik nog wel even!"

Alles op het gemakje

"Het leven hier op Curaçao is een stuk relaxter, alles gaat op het gemakje. Iedereen doet gewoon zijn ding en is veel buiten. Maar het is wel klein, je moet een vliegtuig pakken om weg te kunnen en even lekker shoppen zit er ook niet in. Maar goed, des te meer reden om regelmatig even terug te komen naar Nederland", lacht Krista. "Het leven is hier wat duurder, maar ik heb het er op dit moment graag voor over. En ja, alles gaat hier met de auto. Dat is soms wel een dingetje, bijvoorbeeld wanneer ik net dat ene weekend per jaar he-le-maal van Renesse naar de Brouwersdam moet fietsen. Tegen de tijd dat ik gearriveerd ben, zit de rest al aan de derde ronde. Gelukkig lukt het tot nu toe wel om elk jaar even terug naar Zeeland te gaan. Het blijft lastig dat ik niet overal bij kan zijn; verjaardagen, bruiloften, baby's, feestjes... En wat denk je van Concert at Sea! Daar was ik ieder jaar wel te vinden. Dit jaar gaat het helaas niet lukken om erbij te zijn. Misschien een idee voor Bløf: Concert at Sea op de Antillen?"

Ben jij of ken jij een Zeeuw die (tijdelijk) in het buitenland woont? Mail naar redactie.faam@persgroep.nl

Meer berichten