Logo de-faam.nl


Sandra van Eygen vertelt over haar jaren als alcoholiste, op de bank bij Eric Holm (r) tijdens het symposium 'Laat ze niet (ver)zuipen'. V.l.n.r: Rene Vader, politie Zeeland-West Brabant, Sandra van Eygen, ervaringsdeskundige en Lex Lemmers van het Trimbos Instituut. Foto: Conny den Heijer
Sandra van Eygen vertelt over haar jaren als alcoholiste, op de bank bij Eric Holm (r) tijdens het symposium 'Laat ze niet (ver)zuipen'. V.l.n.r: Rene Vader, politie Zeeland-West Brabant, Sandra van Eygen, ervaringsdeskundige en Lex Lemmers van het Trimbos Instituut. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Laat ook 55+-ers niet (ver)zuipen

VLISSINGEN - Om de problematiek rondom overmatig alcoholgebruik een halt toe te roepen is een gedragsverandering nodig. Objectief naar je eigen gedrag kijken is moeilijk, daarom wordt de campagne 'Laat ze niet (ver)zuipen' vanaf nu voor een bredere doelgroep opgezet.

Het wordt langzaam aan een heet hangijzer; 55+'ers die zich te buiten gaan aan overmatig drankgebruik. Waren zij in hun werkzame leven gewend om 'sociaal' te drinken na het werk (neem de vrijdagmiddagborrel) of na een vergadering met collega's, dan wordt die traditie vaak voortgezet als zij met pensioen zijn. Het tijdstip waarop iemand zijn eerste glaasje van de dag nuttigt, is al eerder op de dag omdat men meer vrije tijd heeft. Maar eenzaamheid en depressie spelen ook een rol in de hogere consumptie. Alcohol en depressie versterken elkaar juist dus naar de fles pakken lost niets op.

Tijdens het symposium 'Laat ze niet (ver)zuipen' afgelopen donderdag in het Arsenaaltheater werden de do's en don'ts besproken over de manier van bewust maken bij mensen. Want pas als iemand zich bewust is van zijn gedrag kan er een verandering plaatsvinden. Dan moet wel eerst het taboe er af; er moet over gepraat kunnen worden. Natuurlijk zijn we allemaal groot en sterk en is het ieders eigen verantwoordelijkheid wat en hoeveel hij drinkt maar zodra er gezondheidsrisico's, agressie en geweld bij komen kijken dan treft het ons toch allemaal: het kostenplaatje dat hier aan hangt, is een feit. Jaarlijks kosten alcoholisme en verslaving de maatschappij, dus ons, 8.2 miljard euro aan verslavingszorg.

Sandra van Eygen, ervaringsdeskundige, vertelde tijdens het symposium openhartig hoe ze al vanaf haar 17e jaar aan alcohol verslaafd was en nu sinds drie jaar clean door het leven gaat. Zij weet ondanks alles dat ze kwetsbaar blijft, beseffende dat als zij weer een slok zou nemen, ze niet weet waar het eindigt. Dat geeft haar het gevoel dat ze ondanks dat ze niet meer drinkt, haar hele leven alcoholist blijft.

Rene Vader van politie Zeeland-West-Brabant valt het op dat jongeren voorzichtiger zijn met alcohol in het verkeer en dat juist ouderen gemakkelijker met een slok op achter het stuur kruipen. Lex Lemmers van het Trimbos Instituut ziet vooral nut in preventie middels campagnes, waarbij je moet oppassen voor angstaanjagende voorlichting. "Het is toch zeker een taak voor ouders om open te communiceren met hun kinderen over alcoholgebruik. Bij ouderen zit er vaak meer problematiek achter het alcoholgebruik. Je kunt niemand dwingen om te minderen of helemaal te stoppen. Je kunt wel proberen mensen bewust te maken van hun gedrag en ze laten zien wat bijvoorbeeld de gezondheidsrisico's zijn, Ouderen gebruiken vaak medicijnen waarbij alcoholgebruik wordt afgeraden." zegt hij, "Alcohol verbieden zal niet lukken, mensen schijnen er toch behoefte aan te hebben. De drooglegging in Amerika is ook mislukt maar een verbod op alcoholreclame zou een stap in de goede richting zijn."

 

 

 

 

 

Meer berichten

Shopbox