Logo de-faam.nl


Coby Louwerse (links) en Martina van Zalen van het jubilerende vogelasiel De Mikke laten enkele meeuwen los. FOTO: WEBSITE DE MIKKE
Coby Louwerse (links) en Martina van Zalen van het jubilerende vogelasiel De Mikke laten enkele meeuwen los. FOTO: WEBSITE DE MIKKE (Foto: Theo Rietveld)

"Ik heb gewoonweg een vogeltik"

Middelburg - Op 23 mei was het 35 geleden dat De Mikke werd opgericht. De eerste jaren gehuisvest in een bijgebouw van kasteel Ter Hooge en vanaf 1985 in Park Toorenvliedt. Woordvoerster Coby Louwerse is al 32 jaar betrokken bij De Mikke in verschillende functies.

De Mikke is één van de vijf kustasielen in Nederland en werd opgericht in 1983. Vrijwilligers verzorgen zieke en gewonde dieren met het doel ze terug te zetten in de natuur. Ik spreek Coby Louwerse achter haar promotiekraam, die vorige week nog in Goes stond. Ze wil zéker gezegd hebben dat zij dan misschien wel het gezicht is van het vogelasiel, maar dat alle vrijwilligers samen De Mikke maken tot wat het nu is.

Ooievaars

Ooievaars komen al voor het zesde jaar op het terrein van De Mikke. Coby: "We zijn op onze wegvliegweide ooit begonnen met twee gehandicapte ooievaars. Drie maanden later bezette een vreemd koppel het nest. Ze hebben twee jongen. De twee gehandicapte ooievaars zijn elders geplaatst omdat er ruzie uitbrak."

Geschiedenis

"In 1985 zag ik een advertentie van De Mikke waarin ze vrijwilligers vroegen. Na even op de wachtlijst te hebben gestaan, kon ik aan het werk toen het asiel in Park Toorenvliedt was geopend in 1985. De gemeente schonk het voormalig kleedgebouw van het Openluchttheater en gaf de Mikke het voordeel van de twijfel. Vele uitbreidingen volgden elkaar op: een nieuw hoofdgebouw, een serre, een wegvliegkooi, twee roofvogelkooien, een waterbassin, een quarantaineruimte en het educatief centrum."

Nu

Nu zitten er veel jonge vogels en egels. Coby werkt nog drie dagdelen op De Mikke. Sinds vorig jaar is Marina van Zalen de nieuwe beheerder. Na 32 jaar doet Coby een stapje terug. De Mikke loslaten kan ze niet. Zoals ze zegt: "Ik heb gewoon een vogeltik en werken op De Mikke is voor mij een virus; het zit in je bloed en je krijgt het niet weg".

Meer berichten

Shopbox