Foto: PR

Grootse show van maritiem erfgoed

MIDDELBURG - Aan de Loskade in Middelburg wordt komend weekend het Scheldedelta Weekend gehouden.

Een vloot van historische schepen: sleepboten, hoogaarzen, klippers en tjalken, zeeschouwen en kotters, een veerboot en een blazer. Kortom: een keur van maritiem erfgoed om te bekijken en om een rondje mee te varen voor het publiek.

De meeste schepen komen vrijdagavond aan in Middelburg en op zondagmiddag vertrekken ze weer. Meevaren voor een rondje over het Kanaal kan op zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur. De meeste schepen zijn te bekijken, soms vanaf de wal en soms aan boord. Deze schepen zijn soms meer dan 100 jaar oud en hebben een ligplaats in de zuid-westelijke Delta. Aan de wal staan informatie-stands. Aan het eind van de zaterdagmiddag is er een grootse vlootschouw, waarbij de verschillende scheepstypen langs varen.

Heel bijzonder is de aanwezigheid van de stoomsleepboot Dockyard III, die sinds kort in de Zeeuwse wateren ligt. Volop in restauratie, maar alweer varend onder stoom aanwezig voor dit weekend. Dockyard III is gebouwd in 1941, in de oorlog letterlijk onder water gebleven en in 1946 afgebouwd. Hij is lang in gebruik geweest als sleepboot in de Rotterdamse haven. De sleepboot van 25 meter heeft een oliegestookte stoomketel en is op 9 en 10 juni te bezichtigen aan de Loskade.

Meer berichten